Crònica 16/12/2011

Els sindicats amenacen de denunciar el Govern

Els endarreriments en el pagament de la paga de Nadal dels funcionaris poden acabar als tribunals socials. A més, han crispat i enrarit la negociació de les retallades, que malgrat tot continua.

S.g./f.c.
2 min
Els representants dels treballadors van intentar ser presents a la roda de premsa del conseller Mas-Colell i el portaveu Homs.

BARCELONA.Si la Generalitat pot denunciar l'Estat per impagament d'una quantitat pressupostada, els funcionaris també poden recórrer a la justícia si se'ls retarda un pagament. Aquesta és la consigna que segueixen els sindicats de la funció pública, malgrat que el Govern sosté que els representants dels treballadors ja treballaven amb la idea d'un retard en el pagament de tota la paga extraordinària. Els representants de CCOO, UGT i IAC van criticar la falta de previsió del Govern i consideren "inacceptable" i per "espantar" la mesura anunciada. Ja estudien les vies legals per recórrer la decisió.

La jornada va ser tensa. A les nou del matí els membres de la taula de funció pública (sindicats i administració) estaven convocats a la seu del departament de Governació i Administracions Públiques, a la Via Laietana, per seguir les negociacions sobre les retallades que va anunciar Artur Mas fa unes setmanes i que afectaran els drets socials de tots els treballadors públics, inclosos els de les administracions locals. Els representants de l'administració van arribar cinquanta minuts tard i no va ser-hi la consellera Joana Ortega, que va deixar la negociació en mans de la secretària de funció pública, Pilar Pifarré.

Això va enervar els sindicats, que van reclamar saber els anuncis que, a les 12 a Palau, farien Homs i Mas-Colell. En negar-se'ls la informació van acudir directament a la seu de la presidència. La seva intenció era seguir en directe la roda de premsa i continuar negociant allà mateix. Se'ls va impedir l'entrada, però el diàleg seguirà dilluns. Els sindicats van dur la protesta al carrer. Després de les manifestacions de dimecres convocades per CCOO, UGT i IAC, ahir la Intersindical-CSC es va manifestar davant la conselleria d'Interior contra les retallades.

En el seu moment les negociacions es van trencar pel bloqueig que els funcionaris de presons afectats per les retallades van fer a la porta de la Model de Barcelona. Els Mossos els van desallotjar de manera expeditiva en entendre que posaven en risc la seguretat de la presó. Ahir la fiscalia va anunciar que estava investigant els fets.

stats