PENSIONS
Crònica 10/01/2011

Els sindicats debaten iniciar una onada de mobilitzacions

Miquel Codolar
1 min
Els sindicats dubten si cal tornar  al carrer.

Madrid.Més de vint hores de reunió el divendres, el dissabte i el diumenge no han estat suficients per arribar a un acord sobre la reforma de les pensions entre el ministre de Treball, Valeriano Gómez, i els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez. El principal escull segueix sent el mateix que al principi. El govern espanyol segueix volent impulsar la reforma de les pensions situant l'edat legal de jubilació als 67 anys, i ofereix una tímida "flexibilitat" consistent a permetre que els que hagin cotitzat 40 anys es puguin jubilar als 65 anys. Els sindicats ho consideren insuficient.

Després de la reunió d'ahir, que també es va celebrar en un lloc que no volen que es conegui, el ministeri de Treball va enviar un curt comunicat: "La reunió s'ha acabat. No hi ha declaracions. La trobada continuarà demà". CCOO té previst celebrar el consell confederal demà, però UGT el farà avui mateix. Tenen previst analitzar el resultat de la reunió i, si no hi ha acord, convocar una onada de mobilitzacions i començar a obrir el debat sobre si convé una nova vaga general i quan s'hauria de fer. Però tant el govern espanyol com els sindicats volen esgotar les reunions perquè una nova vaga no beneficiaria ningú.

El govern estaria disposat a allargar les negociacions fins al mateix 28 de gener, quan té previst aprovar la reforma "sol o acompanyat", tal com va dir ahir el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba. Va afegir que les reunions seguiran "demà, demà passat o l'altre". El vicesecretari del PP, Javier Arenas, va afegir pressió demanant una negociació "fins a l'extenuació" per allunyar una nova vaga general.

stats