PACTE SOCIAL
Crònica 11/01/2012

Els sindicats demanen més temps per acordar la reforma laboral

CCOO i UGT volen evitar com sigui que el govern espanyol tiri pel dret i aprovi per decret la nova legislació laboral. Els sindicats són conscients que en poden sortir molt perjudicats i demanen temps.

Joan Faus
2 min
Els líders d'UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, amb la ministra de Treball, Fátima Báñez.

MADRIDMés temps per acordar una millor reforma laboral. És l'opinió dels sindicats, que van sol·licitar ahir a l'executiu de Mariano Rajoy que allargui, per segona vegada, el termini de les negociacions entre els agents socials, que acaba, en principi, aquest divendres.

Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, es van reunir ahir per segon dia consecutiu amb el president de la CEOE, Joan Rosell. La trobada, que va durar cinc hores, va tornar a evidenciar les clares divergències entre les parts. Els agents socials van enviar un document al govern en què detallen els aspectes que han pactat en els últims dies i els que continuen sense acordar. Les divergències es mantenen en els punts claus de la negociació: els salaris, la contractació, la intermediació, la flexibilitat i el cost de l'acomiadament.

Conscients d'aquest immobilisme, els sindicats van sol·licitar més temps, que algunes fonts de CCOO xifren "entre dues i quatre setmanes". "Rajoy vol aprovar la reforma al primer trimestre, l'any acaba de començar", expliquen. Els representants dels treballadors creuen que hi ha qüestions que només poden tractar de manera bilateral amb la patronal i que, per tant, l'executiu hauria de ser flexible. Segons un comunicat conjunt de patronal i sindicats, el document enviat al govern especifica que s'hauria d'abordar entre les dues parts la "renegociació" dels salaris durant tres anys, "l'afavoriment de la flexibilitat interna" i "l'estructura de la negociació col·lectiva".

Fonts del ministeri de Treball consultades per l'ARA van explicar que l'executiu decidirà després d'analitzar l'informe, de 65 pàgines, si amplia el termini per assolir un acord laboral. La CEOE, per la seva banda, va descartar haver demanat més temps i va vincular la represa de les negociacions a la reacció del govern, segons fonts de la patronal.

Les distàncies entre les dues parts semblen, però, molt grans. Els sindicats accepten que els salaris pugin per sota de la inflació de manera temporal, però rebutgen la congelació que promouen els empresaris, ni que la feina a temps parcial sigui "discrecional". També s'oposen fermament a la voluntat de la patronal d'abaratir els acomiadaments, a 20 dies per any treballat en comptes dels 45 i 33 dels actuals contractes indefinits.

Els agents socials sí que han acordat, segons Efe, traslladar als dilluns les festes del 15 d'agost, 1 de novembre i 6 de desembre, així com prorrogar l'Acord Nacional de Formació firmat el 2010 i lluitar contra l'absentisme laboral. Les parts també defensen les prejubilacions.

stats