Crònica 28/03/2012

Els sindicats denuncien els piquets empresarials

Comissions Obreres i la UGT han presentat una llista de casos d'empreses que alguns treballadors han denunciat per haver-los pressionar a no fer vaga. Els sindicats demanen que la Generalitat actuï d'ofici.

Vicenç Moliné
2 min
Els sindicats denuncien els piquets empresarials

BARCELONA.La UGT i CCOO van presentar ahir un document a Inspecció de Treball de Catalunya sol·licitant que actuï d'ofici per investigar els casos de pressions a treballadors per part d'empresaris de cara a la vaga general de dijous. En paraules del secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego: "S'han detectat alguns sectors reaccionaris que intenten coaccionar els treballadors i presentarem les denúncies a Inspecció de Treball".

Els sindicats han recollit més de 130 casos de Catalunya tot i que també de la resta de l'Estat del que denominen piquets empresarials a partir de denúncies anònimes fetes a la web del sindicat. En ser anònimes, però, no tenen caràcter de denúncia oficial, l'únic cas en què la Generalitat actuarà.

Camil Ros, secretari de política sindical de la UGT, considera que es tracta d'una "denúncia en tota regla" i confia que la Generalitat investigui com a mínim alguns dels casos. En tot cas, des de la UGT esperen que la llista tingui un efecte dissuasori de cara a les empreses alhora que faci públiques les empreses que vulneren el dret de vaga dels seus treballadors.

El formulari de la web de la UGT també ofereix al denunciant la possibilitat de recomanar els horaris més efectius perquè els piquets passin per l'empresa. Tot i que aquestes dades se les ha guardat la UGT, el sindicat nega que s'organitzin piquets per actuar en aquestes empreses.

Casos sense proves

La majoria dels casos són amenaces, comentaris en què l'empresari recorda la situació contractual o reunions en què els treballadors se senten pressionats perquè no facin vaga. En gairebé tots els casos sense proves que ho puguin demostrar.

Luisa Montes, secretària d'assessorament, mediació i arbitratge de CCOO, ha recalcat el fet que sigui el primer cop que es fa aquesta recollida de casos i es presenta a la Generalitat. Reconeix que aquesta pràctica va en augment tot i que els casos en què hi ha proves que els demostrin cada vegada són menys. "Els empresaris en van aprenent", resumeix.

stats