Crònica 15/05/2011

Els sindicats exigeixen diàleg a Mas

Els sindicats van mobilitzar desenes de milers de manifestants per exigir a Artur Mas que aturi les retallades. En culpen només el Govern actual, al qual reclamen una taula de diàleg per pactar mesures.

Roger Tugas
2 min
Els sindicats exigeixen diàleg a Mas

Barcelona.Amb els partits d'esquerres a l'oposició i una CiU al Govern amb la contenció del dèficit com a objectiu sagrat, l'època de les grans mobilitzacions sindicals pot tornar a reviure una època daurada. La d'ahir va aconseguir omplir tota la Via Laietana de Barcelona contra les retallades d'Artur Mas i va permetre a CCOO i UGT treure pit per reclamar-li que impulsi una taula de diàleg que serveixi per concertar aquestes mesures amb ells.

Tanmateix, malgrat gaudir del suport de més de 200 entitats socials -entre les quals hi havia la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya- i d'enfocar la convocatòria també com una crítica a un presumpte desmantellament de l'estat del benestar, els que van assistir a la protesta van ser majoritàriament treballadors del sector públic que veuen perillar el lloc de treball o les condicions laborals.

La guerra de xifres -inevitable en aquests casos- fa ballar el nombre de manifestants entre els 250.000 que van comptabilitzar els sindicats i els 30.000 de la policia, però el que és innegable és que les expectatives dels convocants es van complir. Aquests milers de protestants, molt actius i armats amb botzines i xiulets -els escassos càntics es van dirigir contra Mas i el conseller de Salut, Boi Ruiz-, es van dividir en blocs segons el lloc de treball o el sector -majoritàriament de l'àmbit públic- i, quan ja eren a les portes del Parc de la Ciutadella, van escoltar el manifest unitari de la mà dels actors Manel Barceló i Aina Clotet.

El text feia una crida a la rebel·lió per evitar que la crisi perjudiqui els serveis públics i una sèrie de "drets conquerits i reconeguts" com l'educació, la sanitat i l'assistència social. També criticava que l'executiu català anunciï retallades "amb l'excusa de la mala gestió del Govern anterior i de la falta d'entesa amb el govern de l'Estat".

La protesta, l'únic "remei"

Els sindicats, més pragmàtics, instaven Mas a dialogar. "Fins ara no hi ha hagut cap marc de negociació i no ha quedat cap més remei que convocar la protesta", lamentava el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, que apuntava que la resposta del Govern "només pot ser diàleg, diàleg i diàleg".

De fet, aquesta actitud possibilista -i en particular l'acord per apujar l'edat de jubilació fins als 67 anys- va provocar crítiques a CCOO i UGT des del bloc de la CGT i d'altres sindicats i organitzacions alternatives. Els seus militants van portar la manifestació fins a les portes del Parlament, on van continuar les protestes i van vendre entrepans de xoriço com a crítica al·lusiva als diputats de la cambra catalana.

stats