REFORMA DE LES PENSIONS
Crònica 24/12/2010

Els sindicats ja estan preparats per a la vaga

Els sindicats no esperaran a tenir sobre la taula el projecte de llei per reformar les pensions. Si en les properes converses amb el govern no es descarta la jubilació als 67 anys, hi haurà vaga al gener.

Elena Freixa
2 min
CCOO considera el 2010 un any perdut en matèria de conciliació i diàleg social.

BarcelonaEls sindicats ja parlen de possibles dates per convocar una altra vaga general si, com sembla, el govern espanyol manté la intenció d'elevar l'edat de jubilació als 67 anys en el marc de la reforma del sistema de pensions. Els dies amb més consens són el 26 i el 27 de gener, ja que el consell de ministres preveu aprovar el projecte de llei el dia 28 i després enviar el text al Congrés.

Abans de concretar la data per a l'aturada general, les organitzacions sindicals volen tenir sobre la taula la proposta negociadora del govern i saber si preveu explícitament allargar la vida laboral fins als 67 anys. Malgrat tot, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va avisar ahir que tampoc s'esperaran a llegir el text del projecte de llei per decidir com i quan actuaran. Creu el 15 de gener és la data límit per aconseguir pactar la reforma amb l'executiu. Si arribat aquell dia no hi ha entesa, els sindicats actuaran amb contundència. "El debat pot ser per la via del diàleg o de la confrontació", va subratllar el líder del sindicat.

L'advertència va arribar després que el Pacte de Toledo donés per acabades les reunions i acordés un text de recomanacions en relació amb aquesta mesura controvertida.

El pacte que pot quedar en res

Gallego va insistir que el document del Pacte de Toledo, més enllà de ser un recull de recomanacions obertes, n'inclou una de ben clara: el rebuig a la jubilació als 67 anys. Així va llançar un desafiament al govern espanyol i va recordar que cap executiu ha desatès, abans de legislar, les conclusions d'aquesta mesa on es reuneixen els partits polítics i els agents econòmics i socials.

Si el diàleg no arriba a bon port en les properes setmanes, el 2011 començarà amb conflictivitat social i amb una altra vaga, continuació de la que es va fer el 29 de setembre com a resposta a la reforma del mercat de treball.

Per CCOO de Catalunya el 2010 ha acabat sent "un any perdut" en matèria de diàleg i de concertació a Espanya. En el seu balanç anual, Gallego va retreure que el govern hagi cedit al "xantatge del sector financer" i hagi entrat en "una espiral de retallades socials" que s'ha traduït en intenses mobilitzacions els darrers mesos.

A banda de la reforma de les pensions, el primer trimestre del 2011 estarà marcat per un altre repte important: consensuar la reforma de la negociació col·lectiva. Aquesta i les altres reformes que vindran forçades per la crisi obliguen l'executiu a recuperar la voluntat negociadora, segons el sindicat.

Gallego també va referir-se a la victòria de l'empresari català Joan Rosell en les eleccions de la CEOE dimarts passat i va confiar que aporti al nou càrrec tot el bagatge de concertació social que ha viscut a Catalunya com a president de la patronal Foment del Treball els darrers anys.

L'atonia econòmica que es preveu encara per al 2011, amb nivells d'atur elevats, fa pensar que no serà un any fàcil en les relacions entre el govern i les organitzacions sindicals.

stats