Crònica 20/05/2011

Els sindicats majoritaris s'alineen amb el moviment

Elena Freixa
2 min

Barcelona.La protesta dels indignats se segueix de prop des de les cúpules dels sindicats majoritaris, tot i que organitzacions com CCOO i UGT no són benvingudes a l'acampada de la plaça Catalunya. Aquests sindicats, i també Usoc, encaixen les crítiques dels concentrats amb una barreja de comprensió, autocrítica i malestar, tot recordant que l'objectiu últim d'uns i altres és compartit: transformar la deriva "injusta" que ha pres el govern per sortir de la crisi.

"No ho veiem com un moviment llunyà, sinó com una via diferent, amb la qual empatitzem, per expressar un estat d'ànim", explica el portaveu d'UGT de Catalunya, Miquel Àngel Escobar. Per la portaveu de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, la mobilització és complementària a les que s'han convocat per part de les organitzacions sindicals, a les quals s'hi han sumat centenars d'entitats externes. "No hi ha incompatibilitats entre el 14-M i el 15-M", opina Llobet, i afegeix que tot el moviment d'indignació ha de traduir-se en propostes per no caure en la frustració. "Celebrem la revolta i ara esperem que es canalitzi d'alguna manera i es focalitzi contra els qui realment són responsables de les polítiques", afegeix.

Sobre els retrets pel paper dels sindicats davant polèmiques reformes com la laboral i el retard de la jubilació, alguns en fan autocrítica. "Podem sentir una certa frustració per haver estat negociant amb gent que no en té mai prou, però només se'ns pot acusar de no haver tingut prou força contra un enemic que és l'autèntic poder", sosté Escobar. En la mateixa línia, el portaveu d'Usoc, Xavier Sanz, esmenta la reflexió amb què ahir va tancar a Atenes el congrés de la Confederació Europea de Sindicats (CES), on hi ha les tres organitzacions majoritàries. "S'ha insistit en el paper dels sindicats com a contrapart del poder, un rol que potser ha quedat diluït en certs moments en què ens hem situat massa propers a la política", valora Sanz, i recorda que ja s'ha convocat una mobilització unitària a Europa per al 21 de juny. Tot i així, recorda, per la CES la transformació del sistema ha de venir "des de dins i comptant amb la política".

stats