EL DECRET LLEI DE LA REFORMA LABORAL
Crònica 15/02/2012

Els sindicats volen garantir l'èxit d'una vaga general

Els sindicats donen per segura la vaga general, però prefereixen esperar i jugar bé les seves cartes per intentar suavitzar la reforma laboral en el seu tràmit parlamentari al Congrés de Diputats.

Joan Faus
2 min
Els secretaris generals de la UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ahir amb el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida.

MADRID.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'esperava una vaga general just després de l'aprovació de la reforma laboral, però de moment pot respirar tranquil. Els sindicats admeten que tenen moltes raons per convocar-la, però prefereixen no precipitar-se i anar establint un calendari per intentar influir gradualment en l'executiu. Una estratègia que ahir van avançar els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, en diferents fronts. A primera hora del matí van optar per ser diplomàtics en una entrevista a TVE. Al migdia es van sincerar en una reunió de delegats sindicals. I, finalment, a la tarda, van retornar al realisme negociador en una reunió amb el portaveu de CiU al Congrés de Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida.

Durant l'entrevista televisiva Toxo va admetre que el decret llei de la reforma laboral, que va entrar en vigor dissabte, seria motiu d'una vaga general "de manera immediata" en unes "altres circumstàncies" però que, de moment, no la convocaran perquè el que vol el govern és "esgotar" els sindicats en el "primer moment". Va dir que primer s'han d'"omplir de raons" per evitar un intent "fallit" i optar per protestes contingudes. El líder de CCOO es va mostrar confiat que una mobilització "massiva" -la primera oportunitat és diumenge- farà canviar de posició el govern. Va posar com a exemple la vaga general del 2002, però, tot seguit, va admetre que eren altres temps.

Hores més tard, Toxo va donar per segura la vaga. La pregunta és quan. Mentre es dirigia a un grup de sindicalistes, un d'ells va cridar "vaga", i el secretari de CCOO li va respondre amb un "tot arribarà". "Hem d'acumular forces i que hi hagi vaga o no dependrà dels passos que faci el govern", va afegir. Méndez, per la seva banda, va donar alguns detalls més. Va assegurar que abans de convocar-la cal saber quin és "l'estat d'ànim de la població". El líder de la UGT, però, va llançar missatges contradictoris. Al matí va dir que l'objectiu és "compassar" una sèrie de mobilitzacions amb "ànim negociador", mentre que a la tarda va defensar convertir el carrer en un "formiguer" de gent. La finalitat és la mateixa: pressionar l'executiu i aprofitar el tràmit parlamentari del decret, que es convalidarà el 8 o el 15 de març, per suavitzar-lo. Els punts més importants, com facilitar l'acomiadament amb indemnització de 20 dies, són intocables.

CiU s'ofereix de mediador

Després de reunir-se amb els líders de CCOO i UGT, Duran es va oferir de mediador entre els sindicats i la patronal -que ahir va dir que la reforma no tindrà efecte fins a la tardor- en cas que coincideixin en el fet que la norma anul·la aspectes de l'acord en sous i negociació col·lectiva que van firmar fa unes setmanes. El portaveu de CiU va dir també que els serveis jurídics de la federació estan estudiant si alguns punts del decret poden ser inconstitucionals, com creuen els sindicats.

El PSOE, per la seva banda, va acusar el PP d'haver pactat el decret amb la patronal abans de les eleccions. La reforma laboral serà tractada avui en la reunió entre Rajoy i el líder dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba.

stats