REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 20/12/2011

El règim sirià accepta l'entrada d'observadors àrabs al país

Síria permetrà finalment l'entrada d'observadors àrabs al país almenys durant un mes. El règim d'Al-Assad va rubricar ahir l'acord proposat per la Lliga Àrab, que busca acabar amb la violència.

Ariadna Matamoros
2 min
El règim sirià accepta l'entrada d'observadors àrabs al país

BARCELONA.Després de nou mesos de revolta i de violacions contínues dels drets humans, el règim sirià permetrà l'entrada d'observadors àrabs al país. El govern de Baixar al-Assad va signar ahir definitivament -i després de molts estira-i-arronses- el protocol proposat per la Lliga Àrab, l'objectiu del qual és aturar el bany de sang que ha deixat més de 5.000 morts al país, segons l'ONU.

L'acord de pau es va signar al Caire -seu de la Lliga Àrab- després que els 22 membres de l'organisme acceptessin les esmenes proposades per Síria, que no es van fer públiques. Després de la rúbrica del protocol, el cap de l'organització panàrab, Nabil Elaraby, va detallar que la primera missió estrangera aterrarà a Síria "d'aquí un dia o dos" i inclourà experts en seguretat i administració, a més de juristes, per discutir la composició dels equips d'observadors. "Cada grup d'observadors comptarà amb 10 o més persones i visitarà diferents zones", va especificar Elaraby. En la mateixa línia, però des de Damasc, el ministre d'Afers Exteriors sirià, Walid al-Mualem, va afegir en roda de premsa que els observadors tindran un mandat d'un mes que podrà allargar-se fins a dos mesos si així ho acorden les dues parts. Els observadors tindran "llibertat" de moviment i estaran "sota la protecció del règim", malgrat que no se'ls permetrà visitar llocs militars sensibles.

El protocol també preveu la retirada de l'exèrcit dels carrers de Síria, l'alliberament de presos polítics, obrir el diàleg amb l'oposició i deixar l'entrada de personal humanitari i periodistes al país.

Acceptació sota pressió

La rúbrica de Damasc -que arriba un mes després que el règim acceptés el protocol- respon a l'augment de la pressió internacional sobre el govern d'Al-Assad, que s'ha traduït en noves sancions. La Lliga Àrab havia amenaçat el règim que si no signava l'acord abans de dimecres l'organisme demanaria al Consell de Seguretat de l'ONU que actués per aturar la repressió del règim, que ha conduït el país gairebé a una guerra civil. Malgrat que la Lliga Àrab havia ofert aixecar les dures sancions econòmiques que va imposar al règim a finals de novembre a canvi de la signatura del protocol, Elaraby va dir ahir que aquest compromís no serà immediat.

Mentre se signava el protocol al Caire, almenys 22 persones van morir a Síria per la repressió del règim, segons van informar els Comitès de Coordinació Local. L'oposició es va mostrar escèptica davant el compromís del règim amb la Lliga Àrab, i mentre que alguns el van qualificar de "mentida", d'altres matisaven que l'entrada d'observadors àrabs ajudarà a contenir la violència.

stats