Crònica 16/04/2011

Rigau reubicarà 5.500 mestres per atendre nous alumnes i fer reforç

Ensenyament ha començat a concretar. Dels 2.800 mestres que fan la sisena hora, només seguiran fent-ho 540. Segons CCOO, això vol dir que menys de 200 escoles mantindran l'hora extra.

Sònia Sánchez
2 min
Aquesta escola de Salt, La Farga, serà molt probablement una de les que mantindran la sisena hora, per l'alt percentatge de població immigrant i amb baixos recursos.

Barcelona.El diàleg entre el departament d'Ensenyament i els sindicats de mestres de l'escola pública comença a donar fruits una setmana després que s'iniciés, encara que sigui només per posar negre sobre blanc algunes de les xifres. Després que CCOO, aplicant els seus propis càlculs a les mesures que proposava el Govern per reorganitzar els horaris dels mestres, alertés que hi havia el perill que es produïssin 3.425 acomiadaments, la conselleria que dirigeix Irene Rigau ha volgut tallar d'arrel les especulacions i en una segona reunió amb els sindicats ahir al matí els va concretar algunes de les seves pròpies previsions.

Segons les dades que la conselleria va facilitar als sindicats, la supressió de la sisena hora alliberaria 2.800 mestres, i l'augment d'una hora de feina setmanal per a tots els docents de primària i secundària serviria per amortitzar la feina de 2.700 mestres més. Amb aquests 5.500 ensenyants, Rigau pretén cobrir les 1.933 places que farien falta per atendre l'augment de nou alumnat el pròxim curs (uns 15.000 alumnes més) i, alhora, destinar 1.875 mestres a fer classes de reforç i 1.152 més per als nous itineraris de 4t d'ESO i l'ampliació del batxillerat, que seran obligatoris a partir del curs 2012-2013.

A més, 540 mestres dels que avui fan la sisena hora seguirien fent-la en els centres que la consellera va definir com "d'entorns desafavorits", els únics on Rigau vol mantenir aquesta hora extra de classe a primària. Aquesta dotació significa, segons càlculs de CCOO, que la sisena hora sobreviuria en menys de 200 escoles, dels 2.196 centres públics de primària catalans on ara es fa. Des de la conselleria es va voler deixar clar que es tracta només d'una previsió inicial, que cal cotejar amb les propostes que faci cada servei territorial per identificar el nombre exacte de centres que la necessiten.

La reunió d'ahir va donar un bri d'esperança als sindicats, que a la sortida ja havien rebaixat les previsions de retallada de plantilla de les 3.425 persones a 900, que són la meitat dels mestres que preveuen que es jubilin l'any que ve. El decret de pròrroga dels pressupostos aprovat al gener establia que només es cobririen un 50% de les jubilacions de la plantilla docent, però el departament va assegurar ahir que té la "voluntat" que els pressupostos definitius del 2011, que s'han d'aprovar a l'estiu, recuperin la previsió de cobrir totes les vacants per jubilació, que són de 1.454 per a l'1 de setembre del 2011.

Amb tot, la sensació general entre els sindicats ahir era molt millor que cinc dies abans. "Almenys ens han escoltat", deia la portaveu d'USTEC, Rosa Cañadell, tot i que va advertir que no entraran "a negociar fins que no es garanteixi que no queda cap lloc de treball buit". Des de CCOO, Montse Ros reclamava més concreció, per garantir que la reubicació dels 5.500 mestres tingui continuïtat més enllà del curs que ve.

stats