ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 18/08/2011

El sector sobiranista de CDC fa costat a Oriol Pujol per al 20-N

Artur Mas encara no ha contestat l'oferiment d'Oriol Pujol per ser el número dos a Madrid, però Felip Puig ho ha aplaudit. Pel conseller, és un pas per encarar la transició nacional sense límits.

S. González / O. March
3 min
El conseller d'Interior, Felip Puig, va mostrar ahir el seu suport perquè Oriol Pujol sigui el número dos de la federació a les llistes del 20-N.

Barcelona.Que Oriol Pujol s'ofereixi com a número dos a les llistes a Madrid forma part, pel sector sobiranista de CDC, de la transició cap al dret a decidir sense límits que va anunciar el president Artur Mas en el seu discurs d'investidura. Sí és vist, per tant, com un marcatge al líder d'Unió i candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè no perdi de vista el rumb sobiranista que defensa un sector de pes dins de la federació i del qual sempre intenta fugir.

I és que per molt que Duran es reivindiqui com a líder indiscutible i s'esforci a subratllar que "ningú dóna importància al número dos", el conseller d'Interior, Felip Puig, no ho veu igual. Fins i tot va reivindicar el protagonisme que un número dos de CDC com Miquel Roca va tenir al Congrés. Per això va emmarcar l'oferiment de Pujol en una etapa de renovació del partit per encarar una "tercera fase" que té com a fita "el dret a decidir", una aspiració que no troba representació en la figura de Duran i que una part de CDC vol que prengui força a Madrid, sobretot de cara a la reivindicació del pacte fiscal.

"Que Oriol Pujol marqui una certa posició en l'escenari polític vol dir que dins de CDC ens estem preparant per afrontar aquests reptes de país", va afirmar el conseller. Això sí, el dirigent convergent va aclarir que el pas endavant del secretari general adjunt del partit no és un "demèrit de la bona feina de Pere Macias", el dirigent que actualment fa tàndem amb Duran al Congrés. De fet, davant unes bones perspectives electorals -CiU confia a obtenir 16 diputats-, Puig va considerar que hi haurà "espai per a tothom".

Evitar el conflicte intern

Però per molt que Puig burxi Unió amb aquesta qüestió, Duran ha donat ordres de no entrar en cap picabaralla dialèctica. Tot i avalar la bona feina de Macias, insisteix en la bona maror que regna a la federació i públicament assegura que no es pren l'oferiment de Pujol com un marcatge. I és que Duran, per molt que l'incomodi aquesta maniobra de CDC -el líder d'Unió no té bona sintonia amb Pujol-, té clar que no vol que cap conflicte intern interfereixi en la seva intensa campanya de cara al 20-N, per això ahir, quan va ser preguntat per la qüestió, va tancar ràpidament el tema i es va limitar a dir que l'elecció del número dos correspon a Convergència i que, sigui quina sigui, la respectarà.

Qui encara no s'ha pronunciat respecte a això és Artur Mas, que s'ha trobat, per una banda, amb un gest de Pujol que no estava pactat i, per l'altra, amb la pressió del sector sobiranista del seu partit, que li dóna suport. La decisió del president es preveu, doncs, polèmica, perquè si accepta la petició de Pujol serà Unió qui s'incomodi i si no l'accepta suposarà desairar un dels dirigents que jugarà un paper clau a CDC.

A disposició del govern espanyol

Malgrat el seu suport inequívoc a la transició nacional, Puig va defensar l'entrada de CiU en un hipotètic govern de concentració que podria resultar de les eleccions espanyoles. "Poden venir moments en què sigui necessària aquesta generositat i aquest coratge per afrontar grans reformes econòmiques", va assegurar el conseller. D'aquesta manera, tot i situar-se al costat d'Oriol Pujol, també va tenir un gest amb Duran, que no vol desc artar l'entrada de CiU en un govern espanyol. Això sí, el conseller d'Interior va deixar clar que si l'executiu que surti del 20-N no dóna suport al pacte fiscal, Catalunya "haurà de buscar el seu futur mirant més cap a Europa". Un horitzó que, de moment, no compta amb el suport unànime de la federació.

stats