POLÍTICA PENITENCIÀRIA CATALANA
Crònica 05/06/2011

"Cada cop que s'obre una presó, el dia següent ja està plena"

Retorna Després d'haver dirigit la política penitenciària catalana amb l'últim govern de Pujol, torna a assumir-la amb la consellera Fernández Bozal

Laia Espín
2 min
Ramon Parés a la seu de la direcció general de Règim Penitenciari i Recursos.

Quina és la fotografia actual del sistema penitenciari català?

Des de l'any 2002 el nombre de presos ha crescut cada any amb unes 500 persones. Un creixement que s'atura el 2010. Desconeixem si es mantindrà. Cada cop que s'obre una presó el dia següent ja està plena. El govern anterior va fonamentar la política penitenciària en la construcció, sense qüestionar el model de política criminal del PSOE, que ha estat idèntic al del PP.

Quin model penitenciari volen vostès?

Hem de mirar a Europa. Ja fa anys que hi ha països que han aconseguit reduir els interns quan estaven completament massificats. A Europa, el canvi en la política criminal arriba de mans de l'economia i no de la ideologia que hi ha al poder. A Catalunya, hem d'actuar amb caràcter d'urgència perquè la situació és insostenible. Alguns dels projectes de canvi tindran a veure amb la població reclusa estrangera, que ja representa un 45% del total, i amb la potenciació de la llibertat condicional, avui poc aplicada.

La presó de Puig de les Basses, a Figueres, està acabada, però no s'ha posat en funcionament. Quan ho faran?

Entre l'octubre i el novembre d'aquest any l'ICS ha d'equipar la infermeria del centre, després equiparem la resta del centre per obrir-lo el primer semestre del 2012. La presó de Figueres es destinarà a finalitats educatives i la presó de Girona quedarà com a centre obert. Hi traslladarem interns de totes les presons per alleugerir la pressió. Prioritzarem els que tinguin vinculació amb el territori, que són pocs. El personal que ja ha aprovat les oposicions per treballar-hi, de moment, s'incorpora en el sistema fent feina de personal interí.

I la nova presó de Tarragona i l'eliminació de la Model de Barcelona, quan seran una realitat?

La de Tarragona es posarà en funcionament a finals del 2011 o principis del 2012, i l'actual es destinarà probablement a centre obert. Pel que fa a la futura presó Model de Barcelona, el projecte de la Zona Franca resulta molt qüestionable en l'àmbit tècnic. El terreny és ridícul. Hem fet el negoci de les cabres. El projecte és un model de 3 plantes. S'assembla més a un centre de detenció. Estem estudiant la solució tècnica que no ens doni problemes de gestió. El terreny ho condiciona tot. És molt petit. L'anterior Govern va tenir molta pressa per licitar el centre de la Zona Franca i Tàrrega i, en canvi, no va donar prioritat a les dones ni al règim obert.

Les retallades afecten el personal penitenciari?

A les presons no sobra ningú. És un servei que sempre està obert.

stats