PUGNA INTERNA PER LES PRESIDENCIALS DEL 2012
Crònica 14/07/2011

El socialisme francès encara una lluita fratricida

Les primàries socialistes es preveuen igualades i el vencedor pot sortir-ne desgastat. Dels sis candidats, Hollande i Aubry són els dos únics amb possibilitats d'enfrontar-se a Nicolas Sarkozy.

Jordi Font Comas
2 min
El diputat François Hollande, la primera secretària del PS, Martine Aubry -els més ben situats, segons les enquestes-, i Ségolène Royal, que lluitarà fins al final.

París.Les primàries del Partit Socialista (PS) tindran un gran absent: Dominique Strauss-Kahn. Empantanegat en el cas de la cambrera del Sofitel de Nova York, l'excap del Fons Monetari Internacional (FMI) no figurava ahir entre els sis candidats quan, a mitjanit, es va esgotar el termini per dipositar candidatures. Tampoc se l'esperava.

Abans de l'escàndol a Nova York, DSK era el socialista millor situat per batre Sarkozy, el més que probable candidat de la dreta a les presidencials del 2012. Era un home respectat, tant entre els simpatitzants de dreta com d'esquerra, i comptava amb el suport de la secretària general dels socialistes, Martine Aubry, que estava disposada a renunciar a la seva candidatura per aplanar el camí del seu col·lega a l'Elisi. Tot va canviar a mitjans de maig quan les televisions de tot el món van mostrar un Strauss-Kahn ensorrat davant d'una jutgessa de Nova York.

Tot i les especulacions sobre un eventual retorn de DSK a l'escena política, no sembla que aquesta sigui una de les prioritats immediates de l'exdirector de l'FMI. Abans hauria de sortir indemne del procés judicial a Nova York i creuar els dits perquè no prosperi la denúncia que recentment ha interposat contra ell la periodista Tristane Banon, de 32 anys, per un suposat intent de violació a París fa vuit anys.

El declivi de Strauss-Kahn deixa un PS orfe del seu candidat més potent i obre el teló d'una guerra fratricida que s'allargarà fins al 9 d'octubre, data de la primera volta de les primàries.

Els sis candidats que es presenten a les primàries són cares conegudes de la política francesa, començant pels dos grans favorits, François Hollande i Martine Aubry, que pràcticament empaten en intenció de vot, amb el 34% i el 32%, respectivament, segons els últims sondejos.

Aubry i Hollande, favorits

Aubry, de 60 anys, alcaldessa de Lilla (al nord), s'ha guanyat el respecte dels seus com a secretària general. Sota la seva direcció, el PS ha guanyat dues eleccions en dos anys: les regionals i les cantonals. Abans de liderar el PS, va ocupar diverses carteres en governs socialistes i va ser la ministra encarregada d'establir la polèmica jornada laboral de 35 hores que tan irrita Sarkozy.

Hollande, advocat de 56 anys, no ha estat mai ministre, però compta amb un ampli suport dins la família socialista. Durant una dècada (1997-2008) va ser el secretari general del PS, abans de ser escollit president del departament de la Corresa, al centre del país.

Amb moltes menys possibilitats d'èxit, Ségolène Royal està disposada a lluitar fins al final. Però els sondejos (16% d'intenció de vot) indiquen que els electors no volen apostar per una carta que el PS va gastar ja en les últimes presidencials, el 2007, per intentar guanyar a Sarkozy.

Tampoc s'augura cap possibilitat d'èxit per a Manuel Valls, fill d'un immigrant català que representa una nova fornada de polítics dins del PS. Tant Valls com els altres dos candidats minoritaris, Arnaud Montebourg i Jean-Michel Baylet, no arriben ni al 10% d'intenció de vot.

stats