Crònica 16/05/2011

El socialisme francès en estat de xoc, l'Elisi guarda silenci

La detenció de Strauss-Kahn va provocar ahir un terratrèmol polític a França en un moment en què els sondejos el feien vencedor a les presidencials, per davant de Nicolas Sarkozy.

Juli Martí Casals
3 min
François Hollande en una intervenció ahir a la televisió. Podria acabar sent el candidat socialista a les presidencials.

PARÍS."Unitat i responsabilitat". El credo llançat ahir per Martine Aubry, la primera secretària del Partit Socialista (PS), arran de l'escàndol sexual que esquitxa Dominique Strauss-Kahn sembla, per ara, respectat pel conjunt dels socialistes i bona part de la resta de la classe política francesa. L'afer judicial arriba prop d'una setmana després de la polèmica foto en què se'l veia pujant en un luxós Porsche propietat d'un dels seus consellers, i tot plegat sembla com si Strauss-Kahn "estigués posant moltes energies per escapar-se del seu destí presidencial", com afirmava ahir l'editorial d'urgència del diari Libération . I és que si bé encara pocs socialistes s'atreveixen a dir-ho, des de les files de la conservadora UMP de Nicolas Sarkozy algunes veus ja s'imaginen el preferit dels sondejos convertit en un cadàver polític.

El calendari dels socialistes per a les primàries es tancarà el 13 de juliol. I això podria dificultar, sens dubte, les opcions de Strauss-Kahn si la investigació avancés lentament als Estats Units. Els amics i companys de partit del director general de l'FMI coincideixen a subratllar que Strauss-Kahn "és un seductor, però no un violador". "Sí que es llança sobre tot el que es mou", va recordar ahir un dels seus biògrafs, "però no és res més que un burgès hedonista". La seva esposa, Anne Sinclair, a través d'un comunicat a l'agència de notícies AFP al qual les ràdios i televisions van donar força importància, va declarar que "mai va arribar a creure's les acusacions contra el seu marit".

La cursa per les presidencials

La bomba política arran de l'arrest de Strauss-Kahn pot canviar considerablement la llarga campanya presidencial que acabarà el 6 de maig del 2012 amb la segona volta de les eleccions. El pacte tàcit entre el cap visible de l'FMI i Aubry, en què els dos líders es comprometien a no presentar-se l'un contra l'altre, semblava funcionar i frenar bona part de les ambicions d'un PS ben posicionat per guanyar les pròximes presidencials.

Amb la caiguda de Strauss-Kahn, la multiplicació de candidatures es podria convertir en el principal maldecap de la direcció socialista. Pierre Moscovici, per exemple, un dels partidaris més fervents de Strauss-Kahn, mai ha amagat la intenció de presentar-se a les primàries si l'actual director de l'FMI no hi participava. La situació també pot donar ales a altres candidats secundaris com Arnaud Montebourg o Manuel Valls que, fins ara, patien l'important pes polític dels altres adversaris. François Hollande, que fins fa poc era el principal competidor de Strauss-Kahn com a cap de cartell a les presidencials, també es va mostrar sorprès ahir i sembla que podria ser el principal beneficiat d'una eventual retirada de la candidatura de Strauss-Kahn.

La dreta, en canvi, si bé va insistir que "cal respectar la presumpció d'innocència", sí que es va atrevir a remarcar que l'arrest "era una humiliació per a França". Bernard Debré, diputat de París de l'UMP i germà del president del Consell Constitucional, va ser, en aquest sentit, un dels més virulents a l'hora d'atacar Strauss-Kahn. Parlant "d'un home que es complau a rebolcar-se en el sexe i els diners", el diputat conservador no s'allunyava gaire de les declaracions de la líder de la ultradreta francesa, Marine Le Pen, que recordava que "tothom està al cas del problema patològic de Dominique Strauss-Kahn amb les dones".

El govern de França, per la seva banda, mitjançant el seu portaveu, François Baroin, va demanar ahir a tothom que fos "extraordinàriament prudent i respectuós amb el procés judicial de les autoritats nord-americanes". Tot i això, a primera hora d'ahir, quan tot just arribaven les primeres notícies de la detenció, l'Elisi va estudiar l'estatus legal del mandatari internacional per saber si, eventualment, podria tenir alguna mena d'immunitat diplomàtica, tot i admetre que era responsabilitat del país que acollia la institució fixar-ne les condicions.

La possibilitat d'un complot

La possibilitat que tot sigui obra d'una campanya de desprestigi també va sorgir ahir en el debat mediàtic del cas. L'antic portaveu governamental i diputat del centredreta, Dominique Paillé, va considerar "plausible que algú li hagi posat una pell de plàtan", i la vicepresidenta de la regió de l'Illa de França i amiga de Strauss-Kahn es va declarar "totalment convençuda que hi havia un complot internacional contra ell". "És l'FMI el que han volgut decapitar i no tant el candidat a les primàries socialistes. És l'home més influent del món després d'Obama!", va dir.

stats