ELECCIONS PRESIDENCIALS
Crònica 27/06/2011

El socialisme francès obre les primàries

El Partit Socialista (PS) de França posa en marxa demà les primàries per elegir el candidat que s'enfrontarà a l'actual president, Nicolas Sarkozy. Hi ha dos favorits, Aubry i Hollande, i possibilitats de guanyar.

Cristina Rivas
2 min
El canvi lidera les enquestes El Partit Socialista (PS) francès lidera les enquestes de les presidencials i guanyaria Nicolas Sarkozy si les eleccions es fessin ara mateix. La desqualificació de Dominique Strauss-Kahn, detingut a Nova York per un afer sexual, no ha perjudicat les bones perspectives dels socialistes, que demà obren el procés de primàries per elegir candidat.

PARÍS.La seu del Partit Socialista (PS) francès, al carrer Solférino de París, treu fum. Demà s'obre oficialment al PS el termini per presentar candidatures a les primàries, que acabarà el 13 de juliol. El vencedor serà el candidat socialista que s'enfrontarà a Nicolas Sarkozy a les eleccions presidencials del 2012. I, ara mateix, té possibilitats de sortir elegit.

Fins demà mateix, Martine Aubry no farà pública la seva decisió: l'actual primera secretària del PS és una de les favorites, segons les enquestes, per guanyar les eleccions, però encara no s'ha pronunciat sobre si anirà o no a les primàries. En una entrevista a la televisió, Aubry va dir fa uns dies: "A partir del 28 de juny, parlaré davant dels francesos perquè aquesta és una decisió important, no se'n parla cada dia per aquí i per allà, com si res".

Successora de DSK

Aubry, que sempre s'havia mostrat partidària de renunciar a la seva pròpia candidatura en favor de l'expresident de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, n'ha esdevingut la successora natural. De fet, els seus últims actes públics, com una visita a una explotació agrícola de la regió d'Oise o múltiples reunions amb pesos pesants del PS, ja han adquirit -a ulls de la premsa francesa- un cert aire de precampanya.

Mentrestant, François Hollande és el candidat que lidera els sondejos que mesuren la intenció de vot. Segons un sondeig de l'empresa Ipsos, Hollande és considerat per un 63% dels francesos com un home amb prou capacitat per dirigir el país. L'únic punt feble davant de Martine Aubry: mai no ha format part de cap govern.

En canvi, l'actual primera secretària, que la premsa defineix com "la Merkel de l'esquerra", va ser l'any 1997 ministra del dream team del socialisme francès quan Lionel Jospin era el cap de govern. Només per això ja és presentada com una "dona d'estat". És la imatge que s'ha construït Aubry d'ençà que va agafar les regnes del PS l'any 2008: solemne, seriosa i una mica autoritària, prudent i pilar del socialisme.

La sempre difícil entesa al PS

Les diferents famílies del socialisme francès es veuran ara obligades a triar entre un dels dos candidats més ben posicionats: aquesta setmana hauran de començar a mostrar la seva sempre difícil capacitat de cohesió.

Al llarg d'aquestes últimes setmanes els líders regionals del partit s'han anat posicionant darrere d'Aubry. Té una significació especial el gest del diputat i alcalde de Grenoble, Michel Destot, proper a Strauss-Khan, que va emetre un comunicat amb el títol "Guanyar tots junts, amb Martine Aubry". Amb ell, Aubry s'assegura el suport d'altres alcaldes de grans ciutats com Rennes, La Mans o Angers.

També Laurent Fabius , gran figura del PS francès i ex-primer ministre de Mitterrand, fa un mes que ja es va decantar per Aubry: "Ella té el millor -va dir-, i pot ser la primera dona presidenta de la República".

stats