ETAADÉU A LES ARMES
Crònica 23/10/2011

El socialista Odón Elorza es disculpa per les víctimes del GAL

L'exalcalde socialista de Sant Sebastià Odón Elorza va demanar ahir disculpes per no haver rebutjat rotundament el GAL. Rubalcaba va advertir que ara toca combatre els independentistes amb vots.

S.g.
2 min

Barcelona.La mateixa setmana que ETA fa el pas de deixar definitivament l'activitat armada i que s'estreny el cercle perquè l'esquerra abertzale reconegui el dolor que l'organització ha causat a les víctimes, l'exalcalde socialista de Sant Sebastià Odón Elorza va fer ahir un gest que molt pocs dirigents del seu partit han gosat fer fins ara: condemnar els atemptats del GAL. La seva intervenció va contrastar amb la del candidat del PSOE a les eleccions del 20-N, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va carregar durament contra els "independentistes radicals" d'Euskadi. "Els hem tret les bombes i a partir d'ara els hem de treure els vots amb la força de la democràcia", va etzibar.

L'exalcalde de Sant Sebastià, una veu sempre crítica dins del socialisme a l'Estat i defensor del diàleg amb ETA fins i tot en l'època més dura del Pacte Antiterrorista -quan dialogar amb l'organització era interpretat com ser-ne còmplice-, va aprofitar el míting que va celebrar ahir el PSOE a Sant Sebastià per demanar disculpes per "no haver estat rotund, ferm i clar" a l'hora de "rebutjar els GAL". De fet, en una entrada al seu blog a principis de setembre, ja va titllar els GAL de "resposta mafiosa inadmissible" davant els atemptats d'ETA i va denunciar "el silenci davant els excessos policials".

Petició a l'esquerra abertzale

Si bé l'esquerra abertzale sempre ha insistit que a més de les 829 víctimes d'ETA també n'hi ha unes 470 "provocades per l'Estat", a partir d'aquest gest d'autocrítica Elorza va emplaçar-los ara a reconèixer "els seus errors" i a fer un "mínim gest d'apropament al dolor de les víctimes" que han causat els etarres. Això sí, també va instar els ciutadans bascos a preguntar a l'esquerra abertzale per què no van "exigir abans a ETA que deixés les armes i deixés de matar".

Girant full a l'autocrítica d'Elorza, Rubalcaba, que va lamentar que el cessament de la violència "arribi 50 anys tard", va fer una crida a combatre els independentistes en el terreny polític "amb vots" ara que ja s'ha aconseguit "treure'ls les bombes". L'exministre de l'Interior va insistir que la persecució al País Basc no ha estat "contra les idees", sinó contra "els terroristes i tots els que els hi donaven suport". "Als terroristes se'ls persegueix amb les armes de l'estat de dret i als independentistes radicals se'ls fa front amb les armes de la democràcia, el debat, les raons i les conviccions. Aquesta és ara la nostra batalla", va proclamar.

Durant el primer acte que els socialistes celebraven a Sant Sebastià des del comunicat d'ETA, va haver-hi lloc per a l'emoció i les llàgrimes. "Avui tots som germans i això ningú ho trencarà", va assegurar el lehendakari, Patxi López, que va haver d'interrompre el seu discurs en diverses ocasions per l'emoció del moment. El líder dels socialistes bascos va recordar les víctimes i va advertir que els demòcrates "no deuen res a ETA". Tot i això, va prometre "intel·ligència i generositat" en la tasca de "recuperar per a la democràcia les persones que fins ara l'atacaven". En ple acte electoral, López va atribuir part del mèrit de la derrota a ETA a José Luis Rodríguez Zapatero, al qual va agrair que "des del primer moment s'hagi implicat i arriscat com ningú".

stats