Crònica 23/01/2011

Els socialistes titllen el PP d'antic i antiautonomista

Caspa, molta caspa. Això és el que veu el PSOE en el discurs del PP sobre el model territorial i el dret a la vida. Els socialistes van aprofitar les paraules d'Aznar per exhibir ahir pedigrí autonomista.

Miquel Codolar
3 min
Alfredo Pérez Rubalcaba i José Blanco, dos possibles candidats del PSOE el 2012 si José Luis Rodríguez Zapatero no repeteix, conversen amb el president del govern.

Madrid.D'ençà que Europa ha obligat el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a aplicar una forta retallada social, el PSOE necessita explotar els pocs instruments que li queden per preservar una identitat particular, diferenciada, cohesionada i compartida. En aquest sentit, el record del pitjor Aznar és una font d'inspiració d'un valor incalculable que es pot recuperar i reafirmar cada vegada que obre la boca. Així, el PSOE va poder exhibir ahir pedigrí autonomista i progressista davant de dos tòtems del PP com Aznar i Mayor Oreja.

Els socialistes van ignorar els intents del líder del PP, Mariano Rajoy, per reconduir la polèmica. És més, li van negar tota credibilitat tot i que va ser el mateix Rodríguez Zapatero el primer a dir que calia "homogeneïtzar" certes polítiques. Després Aznar va anar molt més lluny i va arribar a qüestionar la viabilitat de l'Estat autonòmic. La proximitat de les eleccions autonòmiques i locals del maig ha fet ara imprescindible fer marxa enrere a tots dos partits i recordar tot el que té de positiu l'Estat autonòmic. A la pràctica, en el discurs oficial hi ha moltes coincidències. Es plantegen la defensa de l'Estat autonòmic com a única possibilitat de present i de futur. A més, tots dos partits porten setmanes apel·lant a la necessària unitat de mercat. Però també és cert que el PP és més sensible al discurs que advoca ara per posar límits a l'Estat autonòmic aprofitant l'argument econòmic de la crisi.

En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat, José Montilla, va dir al final de la reunió dels barons del PSOE que els "retocs" que "s'han de fer" al model autonòmic són "de sentit comú" per tal de "perfeccionar" el sistema, i en qualsevol cas no tenen "res a veure" amb les propostes del PP. Seguidament va posar un exemple que podria servir per justificar el contrari. Va dir que s'han d'unificar els 17 tipus de llicències de caça segons les autonomies.

També va qualificar les propostes del PP pel que fa a l'Estat de les autonomies de "soroll" que ha sortit perquè "la immigració i el terrorisme els han deixat d'interessar". Va explicar que el partit de Mariano Rajoy i Aznar té una actitud "absolutament hipòcrita" perquè no pot fer propostes que limitin el poder autonòmic, ja que "saben que si en fessin alguna les seves autonomies s'hi oposarien".

Gat amagat

El president d'Andalusia, José Antonio Griñán, que va fer de portaveu al final d'una reunió en què es va parlar principalment d'economia, va dedicar bona part de la seva intervenció a José María Aznar. Va acusar-lo d'intentar trencar un consens constitucional en què "no va estar" amb les seves crítiques al sistema autonòmic. A partir d'aquí va dir que "impugnar" l'Estat de les autonomies significa atacar també l'Estat del benestar i el sistema de protecció social. Finalment, va deixar anar que sota la polèmica de la sostenibilitat de les autonomies "hi ha gat amagat" i fins i tot algú vol donar "gat per llebre".

Ahir, però, no va ser Aznar qui va servir en safata al PSOE la possibilitat de sortir en tromba sinó Jaime Mayor Oreja. Zapatero ja havia començat el discurs sobre la necessitat de l'estabilitat pressupostària i l'austeritat, i havia justificat la necessitat de dur a terme les reformes de les pensions, la negociació col·lectiva i el sistema financer, quan va sonar la flauta. El secretari de política territorial del PSOE, Gaspar Zarrías, va abandonar la classe per carregar amb força contra el PP. El portaveu al Parlament Europeu del PP, Jaime Mayor Oreja, havia dit que el PSOE "abraça la cultura de la mort", en referència a les polítiques sobre l'avortament. Zarrías va demanar una rectificació, i va afegir que els màxims exponents de la "cultura de l'odi, el rencor i el ressentiment" són el mateix Mayor Oreja i Aznar.

Pecat original

No hi havia, doncs, unes noves declaracions d'Aznar, però donaven peu a comentar el que aquest havia manifestat el dia anterior. Així, Zarrías va recordar la càrrega de l'expresident del govern contra l'Estat autonòmic per situar el PP al passat, entre la pols de l'oblit i la caspa del descuit.

El secretari d'estat de Política Territorial va recordar, fins i tot, que el PP té un "pecat original" de quan el president fundador, Manuel Fraga, va decidir no votar a favor del títol vuitè de la Constitució, aquell que parla de l'organització territorial (el mateix Aznar va fer articles contraris a la Constitució al diari La Nueva Rioja ). "Ara han posat sobre la taula el que tenen al cap des de fa molt de temps", va afegir Zarrías. Va insistir que "el que diu Aznar és el que pensa la dreta i el PP" i, perquè quedés clar, va reblar que "Aznar és passat". En canvi, va voler assimilar el PSOE amb "la modernització de l'Estat que és l'Estat autonòmic". O sigui, que va deixar el PSOE com a partit autonomista i el PP com a centralista.

stats