ELS LIBERALS EUROPEUS, EN HORES BAIXES
Crònica 28/12/2010

Els socis de Merkel a Alemanya són un polvorí

Els liberals alemanys pressionen el seu líder i ministre d'Afers Estrangers perquè deixi la presidència del partit. L'acusen de la caiguda lliure de la formació en els sondejos i de llastar la coalició de govern.

Isaac Lluch
2 min
FDP, CDU

Corresponsal a BerlínEl Partit Democràtic Liberal (FDP), soci governamental de la cancellera Angela Merkel, està embolicat en una profunda crisi interna a causa dels dramàtics resultats que li atorguen els sondejos -els pitjors des de fa catorze anys, amb tot just un 3% del suport, cosa que els deixaria ara sense representació parlamentària- en vigílies d'un 2011 en què hi haurà eleccions en set estats federats d'Alemanya. L'embull s'arrossega des de fa mesos, però ha estat arran de les publicacions dels cables de Wikileaks que s'ha precipitat una autèntica rebel·lió en les files liberals. Una part notòria de les bases del partit han declarat persona non grata el líder del FDP, Guido Westerwelle, a qui es responsabilitza de la caiguda en picat del partit en les enquestes i a qui es veu, a més, com el cap de turc de la fracassada sintonia en el si de la coalició governamental entre els cristianodemòcrates (CDU) de Merkel, els aliats bavaresos de la cancellera (CSU) i els liberals.

Les filtracions de Wikileaks

Pitjor no li poden anar les coses a Westerwelle des que Wikileaks va destapar fa quatre setmanes que l'ambaixada nord-americana a Berlín va remarcar que "l'arrogant" líder del FDP "no dóna la talla" en l'actual càrrec com a ministre d'Afers Estrangers. No és que la negativa opinió que en pogués tenir la diplomàcia dels Estats Units fos gaire diferent de l'estesa a la mateixa Alemanya sobre el líder del FDP -i més tenint en compte que qui va fer de talp per a l'ambaixada berlinesa dels EUA va ser un alt funcionari del Partit Liberal-, però sí que arran d'aquella filtració diversos companys de files de Westerwelle s'han vist encoratjats a demanar-li que plegui.

Crides a la unitat

Per molt que des de la cúpula del FDP el ministre alemany d'Economia, Rainer Brüderle, o la ministra de Justícia, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, hagin fet una crida a la unitat del partit, les peticions perquè Westerwelle dimiteixi no han cessat. Especialment crítics són els líders regionals del FDP que es presentaran en algunes de les eleccions del 2011. Els membres del Partit Liberal a Baden-Württemberg van fer una carta oberta demanant a Westerwelle la renúncia a la presidència, mentre que el candidat del FDP a Renània-Palatinat, Herbert Mertin, íntim de Brüderle, que, per cert, sona com a relleu en la presidència federal del partit, no s'ha estat de subratllar que l'actual líder liberal és "un llast" i que no vol aparèixer en cap cartell electoral amb ell. A aquest posicionament que Westerwelle no aparegui en cap foto electoralista s'hi han afegit els candidats del FDP a Hamburg i Saxònia-Anhalt.

A la massiva pressió contra Westerwelle s'hi uneix el viceprimer ministre de Hesse, Jörg-Uwe Hahn, que ja ha avançat que el dia 6 de gener, en la tradicional reunió de Reis del FDP, instarà el líder del partit que anunciï la seva marxa per al maig, durant el congrés general del FDP. Pocs dubten que Westerwelle acabarà marxant el 2011 no només de la presidència de la formació liberal sinó del ministeri d'Exteriors, la qual cosa pot ser un nou problema per a la mateixa Merkel.

stats