CONFLICTE ENTRE ISRAEL I PALESTINA
Crònica 25/06/2011

El soldat isralià Gilad Shalit ja fa cinc anys que està segrestat

Fa cinc anys que Hamàs va segrestar el soldat israelià Gilad Shalit. A canvi, demanen l'excarceració de 1.000 presoners palestins, alguns condemnats per crims de sang. Israel s'hi nega.

Anna García
2 min
L'última imatge de shalit Fragment del vídeo rodat per Hamàs i emès l'octubre del 2009 a la televisió d'Israel.  No hi ha més documents que acreditin que encara viu.

Jerusalem.Avui fa cinc anys del segrest del soldat israelià Gilad Shalit, quan tenia 19 anys, en un lloc fronterer amb Gaza. L'operació va ser reivindicada per les Brigades Al-Qassam, branca armada del moviment islamista Hamàs, els Comités de Ressitència Popular i l'Exèrcit de l'Islam. Des de llavors, Israel ha llançat diferents incursions militars per alliberar el soldat, que es creu que és en algun lloc de la franja de Gaza, però cap ha donat resultat.

A canvi, Hamàs demana l'excarceració de 1.000 presoners palestins dels més de 5.000 que es calcula que hi ha actualment en presons israelianes, entre ells Marwan Barghouti, respectat per l'espectre polític palestí i condemnat per crims de sang. Israel sempre s'ha negat a acceptar aquest intercanvi, que inclou 450 noms marcats per Hamàs.

En aquest cinquè aniversari, la Creu Roja Internacional i grups de drets humans israelians i palestins han demanat a Hamàs una prova que el soldat és encara viu dos anys després del vídeo que el mostrava llegint un diari palestí. Hamàs ha rebutjat la demanda de la Creu Roja i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha respost dient que endurirà les penes dels presoners.

Cinc anys després, però, Hamàs podria haver acceptat un nou pla, auspiciat pel govern d'Egipte, en el marc de la reconciliació entre Hamàs i Fatah. Fa un mes, l'exambaixador egipci a Israel Mohamed Basyuni va dir que l'acord podria ser anunciat "les pròximes hores". Segons l'agència de notícies palestina Maan, Israel vol que els presoners palestins alliberats s'estableixin a Gaza i no a Cisjordània, d'on provenen. Per la seva banda, França -Shalit també té nacionalitat francesa- i Alemanya estarien preparant una altra proposta, segons el canal israelià Channel 2, que inclouria alliberar 1.000 presoners palestins, alleugerir el bloqueig a Gaza i permetre construir a la franja. Precisament aquesta setmana, Israel ha autoritzat a l'ONU la construcció de vivendes i escoles per un valor de 70 milions d'euros.

Un problema d'Estat

El cas Shalit és un problema d'estat en un país molt sensibilitzat amb l'exèrcit, on els joves són obligats a fer el servei militar, tres anys ells, dos elles. Els israelians pensen que l'Estat té una responsabilitat moral sobre els seus fills. "És obligació del govern tornar-nos a casa els nostres fills", diu Ilana Tamir, una de les moltes voluntàries de la tenda de campanya que els pares van instal·lar fa un any al costat de la residència del primer ministre com a acte de pressió.

Tamir confessa que no saben si Shalit encara és viu però que continuaran treballant perquè el govern accepti l'acord "malgrat que hi hagi presoners tacats de sang". Segons una enquesta publicada per l'agència Rafi Smith i encarregada per la campanya Alliberem Shalit, el 63% dels israelians estarien d'acord amb l'intercanvi de presoners "1 per 1000".

Fa poques setmanes els pares del soldat van presentar a París una querella per segrest. "Només tornaré a casa amb Guilad", va dir el pare, plantat davant la residència de Netanyahu. Els acompanyen familars, amics i voluntaris que recullen firmes i reparteixen llaços grocs, penjats per tot arreu. Una gran pancarta enganxada enfront de la casa del primer ministre recorda els dies que fa que el jove està segrestat. Avui hi posa 1826.

stats