Crònica 04/06/2011

Els sondejos auguren la victòria de la dreta

M. F.
2 min
Pedro Passos Coelho,  candidat de centredreta, en campanya.

Lisboa.Una aliança de dretes fregant la majoria absoluta. Aquest és l'escenari que ahir dibuixaven els últims sondejos fets públics a Portugal abans de la jornada electoral de demà. Segons aquestes enquestes, el centredretà Partit Social Demòcrata (PSD) guanyaria les eleccions amb un 36,5% dels vots mentre que el Partit Socialista (PS) de l'actual primer ministre, José Sócrates, obtindria el 31,1% del vot escrutat. En tercera posició se situaria el democratacristià Centre Democràtic Social-Partit Popular (CDS-PP) amb un percentatge de vots de l'11,6%. És l'aliança entre aquest partit i el PSD la que guanyaria les eleccions segons el sondeig i la que fregaria la majoria absoluta al Parlament i decantaria Portugal cap a la dreta després de sis anys de govern socialista.

Sócrates es veu guanyador

Però l'actual primer ministre, el socialista José Sócrates, no dóna res per perdut i ahir encara va gosar posar en dubte la fiabilitat de les enquestes. "En democràcia ningú no té la certesa de la victòria. El resultat de les eleccions està obert", va dir quan va tancar la campanya. A l'altra banda, el candidat del PSD, que les enquestes donen com a futur primer ministre, Pedro Passos Coelho, va encoratjar els votants a donar-li el màxim suport -una majoria absoluta- per gestionar amb autoritat suficient els reptes econòmics que afronta el país.

Passos Coelho va apujar ahir el to social del discurs quan va fer una crida a rebutjar el model de societat que, segons ell, han construït els socialistes: "Aquí només uns quants són gairebé els propietaris del país i acumulen la major part dels ingressos i la riquesa", va dir. "Això és el que ha de canviar els pròxims anys", va concloure el candidat de centredreta.

En les últimes hores de la campanya, el socialista José Sócrates es va voler fotografiar al costat dels polítics més importants del seu partit, els expresidents Jorge Sampaio i Mário Soares. A més, Sócrates va retreure als dos partits situats més a l'esquerra que el seu, el Bloc d'Esquerra i la Coalició Democràtica Unitària, el fet d'haver aplanat el camí a la dreta amb els constants atacs contra el govern socialista que ell presidia. "D'això se'n diu fer una gran contribució des de l'esquerra a la dreta", va ironitzar Sócrates.

L'eufòria i la derrota

Entre els militants del centredretà PSD es respirava ahir un ambient de victòria, costava de mantenir a ratlla l'eufòria, ja que eren conscients que la mala gestió econòmica feta per Sócrates passarà factura a les urnes. En canvi, en les files socialistes la derrota es dóna ja per feta i el debat ara és qui substituirà José Sócrates, que ha passat de ser la jove promesa del partit, a ser l'home més desprestigiat, fins i tot, dins mateix de les seves files. Al Partit Socialista, ningú ja no confia en ell, ni en la victòria.

stats