CONTRA LA REFORMA DE LES PENSIONS
Crònica 28/01/2011

27-G: Molt soroll per a una vaga gens general

La crida a la vaga general dels sindicats minoritaris per protestar contra els canvis en el sistema de pensions va tenir un seguiment escàs. A la tarda, es van manifestar uns quants milers de persones.

M. Ortega / M. Català
2 min
Pocs milers de persones manifestant-se a Barcelona amb una pancarta que crida a la vaga general.

Barcelona.La normalitat va ser la nota dominant durant la jornada de vaga general convocada ahir per CGT, COS, CNT i Solidaritat Obrera en protesta contra la reforma laboral i els canvis en el sistema de pensions. Lluny del que es va viure el 29-S, amb la crida dels sindicats majoritaris -que ahir a primera hora anunciaven un principi d'acord amb el govern espanyol per mantenir la jubilació als 65 anys sempre que s'hagin cotitzat 38 anys i mig-, ahir l'afectació a comerç, hostaleria, ensenyament, salut, indústria i transport va ser molt lleu.

De fet, les incidències a primera hora -el moment més delicat- en el transport públic a Barcelona eren pràcticament nul·les i, segons TMB, el metro funcionava sense cap tipus de retard i els autobusos ho feien en el 75% de la seva capacitat habitual. Segons el departament d'Empresa i Ocupació, tots els serveis públics que depenen de la Generalitat van funcionar amb normalitat a tot el país.

No obstant això, els convocants situaven en el 40% el seguiment de la vaga per part dels treballadors del bus i en el 20% pel que fa als treballadors del metro. Tot i el ball de xifres, les incidències per als usuaris van ser molt mínimes. La vaga, però, sí que es va deixar sentir durant tot el dia i, amb especial força a la tarda, quan milers de persones van sortir als carrers a diferents punts de Catalunya per sumar-se a les manifestacions convocades.

La marxa de la CGT va mobilitzar unes 4.000 persones a Barcelona, segons els Mossos d'Esquadra, i 10.000 segons l'organització, i va recórrer de manera pacífica el centre de la ciutat, dels Jardinets de Gràcia fins a Foment del Treball, on la protesta es va dissoldre. Els principals damnificats per les consignes: els sindicats majoritaris, les decisions del ministeri de Treball, i el conseller d'Interior, Felip Puig, per les seves declaracions sobre els okupes.

Una altra manifestació de la CNT va reunir un miler de persones més. Durant la marxa, van penjar una pancarta de protesta a l'edifici de Foment del Treball mentre els Mossos mantenien la zona acordonada. Finalment, la marxa va acabar sense incidents a Correus amb la lectura d'un manifest en favor de la classe treballadora i amb el llançament de petards i bengales.

Les protestes es van succeir durant tota la jornada arreu del país. Prop d'un centenar de persones van sortir al carrer a Girona amb càntics contra els canvis anunciats en el sistema de pensions. A Lleida, la marxa es va repetir amb el lema Les pensions ni tocar-les i amb la mateixa crítica als sindicats majoritaris .

No tota l'afectació es va concentrar a la tarda. A Barcelona, des de bon matí, grups de piquets, majoritàriament de la CGT, van recórrer els carrers de la ciutat i van provocar talls puntuals de trànsit en punts com ara el carrer Pau Claris, la Via Laietana o l'avinguda Meridiana, en el seu enllaç amb la C-17. A més, també van protagonitzar protestes davant de la seu de CCOO a qui, juntament amb la UGT, acusaven de complicitat amb les modificacions de les pensions. Destaca, també, l'assalt a la seu electoral de Jordi Hereu per part d'una quarantena de manifestants, que van forçar la porta. I a Madrid, la tensió va anar a més i es van produir càrregues policials al centre de la ciutat.

stats