REFUNDACIÓ DEL PROCÉS DE BARCELONA
Crònica 06/07/2011

El sud vol un nou espai euromediterrani

Youssef Amrani va assumir ahir la direcció de la Unió per la Mediterrània en el context de les revoltes al sud i la crisi econòmica al nord. Egipte i el Marroc van reclamar una relació de tu a tu amb la UE.

Cristina Mas
2 min
Cita a pedralbes Youssef Amrani -a l'esquerra- va prendre possessió del càrrec de secretari general de la Unió per la Mediterrània  ahir a la seu d'aquesta institució, al Palau de Pedralbes de Barcelona, en un acte que va tenir la presència, entre altres,  del president de la Generalitat, Artur Mas, i la ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez.

Barcelona.Egipte i el Marroc, en plena onada de canvi al nord d'Àfrica i el Pròxim Orient, volen parlar amb Europa de tu a tu. Així ho van expressar ahir en l'acte de presa de possessió del marroquí Youssef Amrani com a nou secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM), l'organisme amb seu a Barcelona que agrupa els 43 països de les ribes nord i sud.

Les revoltes al nord d'Àfrica i el Pròxim Orient han sorprès una Europa immersa en la crisi econòmica, que s'ha adonat dels límits de les relacions amb els seus veïns del sud. La UpM, que havia de ser l'instrument de diàleg entre les dues ribes en temes claus com la immigració o les polítiques energètiques, assisteix a aquest moment d'efervescència en una situació de paràlisi per la negativa dels països àrabs a parlar amb un Israel que intensifica la colonització dels territoris ocupats palestins. L'acte d'ahir al Palau de Pedralbes, seu de la institució, amb els ministres d'Exteriors d'Espanya, França i el Marroc i el viceministre d'Exteriors d'Egipte, va escenificar la voluntat de refundar la institució.

El principi d'igualtat

"La UpM és una fórmula de partenariat que implica la cotitularitat de les dues ribes de la Mediterrània", va apuntar Ahmed Fatal·lah, viceministre d'Exteriors del nou Egipte, i va reclamar que les relacions euromediterrànies es refundin en base "al principi de la igualtat".

El titular d'Exteriors marroquí, Taïb Fasi-Fihri va instar les institucions europees a canviar "unes relacions que fins ara han estat estrictament comercials cap a una dimensió de cooperació política".

El nou secretari general, Youssef Amrani, va apostar per "una política euromediterrània ambiciosa, que respongui a les aspiracions dels pobles", i es va referir a la necessitat d'una "aproximació paritària" en la nova política de veïnatge europea.

La resposta de França i Espanya va apuntar a reconvertir la Unió en un instrument tècnic per dur a terme projectes de desenvolupament que tinguin impacte sobre les condicions de vida a la riba sud. Un camí que es va encetar el mes passat amb la decisió de construir una planta desalinitzadora a la franja de Gaza. Alain Juppé, cap de la diplomàcia francesa, que va rellevar Michèle Alliot-Marie després de l'escàndol pels seus vincles personals amb la dictadura tunisiana, va instar Amrani a "posar-se a treballar per acompanyar les aspiracions democràtiques de la Primavera Àrab".

Un excònsol a Barcelona

El nou secretari general de la Unió per la Mediterrània és un marroquí que coneix perfectament Barcelona, on va ser cònsol entre el 1992 i 1996, i pren el relleu al jordà Ahmad Massadeh, que va plegar pocs mesos després de ser nomenat. Youssef Amrani, nascut a Tànger l'any 1953 i que entén el català, ocupava fins ara un càrrec de rellevància al regne alauita: era la mà dreta del ministre d'Afers Estrangers del Marroc.

stats