REFERÈNDUM HELVÈTIC
Crònica 10/03/2012

El suïssos no volen més vacances pagades

Els maldecaps de Suïssa disten molt en aquests moments dels de la resta d'Europa. Un dels països més rics del continent vota demà en referèndum si amplia les vacances pagades. Guanyarà el no.

Carme Riera Sanfeliu
3 min

BARCELONA.Mentre que els ciutadans europeus més castigats per la crisi reivindiquen votar en referèndum el nou tractat d'austeritat exigit per Brussel·les, els suïssos estan convocats demà a les urnes per decidir si sumen dues setmanes de vacances a les quatre que tenen ara. Segons sondejos de la televisió nacional, només un 30% dels ciutadans votaran a favor del canvi que proposa el sindicat Travail Suisse.

Amb el suport de les formacions d'esquerra, la proposta és rebutjada per l'empresariat i els partits de dretes, amb un elevat suport entre els suïssos. El govern creu que el text amenaça la competitivitat del país, que ja té uns costos salarials elevats, i assegura que Suïssa patiria tant que la situació desembocaria en un augment de la taxa d'atur, d'un 3% el 2011: la més baixa d'Europa després de Liechtenstein i Andorra.

Si els pronòstics es compleixen, no serà la primera vegada que els helvètics rebutgen millorar les condicions laborals. En els últims cinquanta anys totes les iniciatives que han demanat reducció de jornada laboral o ampliació de vacances han estat tombades en referèndum.

Calvinisme o lluita pel prestigi?

Les explicacions que els experts donen al fenomen fan referència a la influència del protestantisme. Segons els analistes, la concepció calvinista del treball ha calat en una societat que col·loca la feina en el seu centre existencial: molts suïssos estan convençuts que el país deu el seu prestigi a la feina dura.

Els més crítics rebutgen que els suïssos necessitin realitzar-se a través del treball i recorden que la Confederació es va enriquir coincidint amb les dues guerres mundials. Remarquen, també, que Suïssa s'ha lucrat en gran part per haver sigut el refugi de la riquesa de dictadors i evasors fiscals.

Les explicacions més prosaiques al rebuig de la proposta es basen en xifres. La patronal creu que la crisi econòmica actual és el pitjor escenari per aplicar una reforma que, diu, seria inassumible per les pimes -que representen el 88% de les empreses suïsses.

Els que donen suport a la iniciativa defensen, en canvi, que els treballadors s'haurien de beneficiar de l'augment de la productivitat del 20% que han generat en els últims vint anys, cinc vegades més que els salaris, que han crescut només un 4,3% en el mateix període.

Els defensors del canvi apunten, a més, que la vida laboral és cada vegada més estressant i ho argumenten amb unes dades de la secretaria d'estat d'Economia segons les quals un terç de la població activa pateix ansietat i fatiga. Però l'estrès també pot ser un argument per rebutjar el canvi, ja que n'hi ha que creuen que dues setmanes més de vacances a l'any crearien encara més tensió en els treballadors per la quantitat de feina acumulada que es trobarien en tornar.

La patronal suïssa Economie Suisse es fixa en França per argumentar la seva posició contrària al canvi. "Els francesos tenen més temps lliure que els suïssos i no els ha aportat gran cosa", diu l'organització, que afegeix que a França "la taxa d'atur és elevada, l'economia és dèbil i de mitjana els francesos estan malalts dos dies més a l'any que els suïssos". En comparació amb França i Alemanya, Suïssa té els mateixos dies de vacances que els germànics (29), mentre que els francesos en tenen 36. No obstant, Suïssa és el país europeu amb més hores de feina a la setmana, amb un màxim legal de 45, davant la mitjana de 41,2 d'Alemanya i les 38,4 de França.

Els referèndums són un element essencial de la democràcia directa suïssa. Quatre vegades a l'any els helvètics tenen cita amb les urnes per decidir sobre qüestions ben diverses, tant locals com federals.

stats