UN DEBAT PRECONGRESUAL TURBULENT
Crònica 22/07/2011

El suport a CiU obre escletxes en la direcció del PSC

Sara González
3 min
Un suport clau per a la imatge de ciu El suport del PSC a les tres lleis òmnibus ha permès a la federació nacionalista aconseguir que passi més desapercebuda l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat amb l'abstenció del PP.

Barcelona.Mai plou a gust de tothom a can PSC, i menys en un context precongressual que accentua l'escletxa entre les diferents veus del partit. El model d'oposició que estén la mà al govern d'Artur Mas, que ha quedat escenificat aquesta setmana amb la tramitació de la llei òmnibus, no és vista amb bons ulls per una part de l'executiva, que exigeix una oposició dura. Les discrepàncies i el malestar intern van in crescendo , sobretot després que aquesta mateixa setmana el PSOE hagi concedit al govern de CiU petites però significatives reivindicacions que els socialistes catalans van posar insistentment sobre la taula del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant els set anys que van estar al capdavant de la Generalitat.

"Hi ha un sector del partit que té por de perdre la centralitat, de no tenir un paper determinant", expliquen fonts del carrer Nicaragua. I és que després que CiU pactés la supressió de l'impost de successions, el govern de la Diputació de Barcelona i alguns ajuntaments i els pressupostos amb el PP, algunes veus del PSC es van alarmar per la pèrdua de protagonisme del seu partit. Per això, quan els populars es van mostrar favorables a pactar la llei òmnibus amb el Govern, els socialistes van fer mans i mànigues per recuperar el terreny perdut.

Una foto diluïda

Val a dir que la predisposició del PSC li va anar a CiU com anell al dit per diluir una foto que s'ha esmerçat a esquivar. I precisament és aquesta oportunitat -la d'una fotografia dels convergents pactant els comptes en solitari amb els populars- la que considera perduda una part del PSC. Aquest sector, crític amb el rumb que marca Joaquim Nadal, creu que el PSC "ha tornat a caure en el parany de CiU", que ha sabut fer coincidir la votació dels pressupostos amb la trossejada llei òmnibus i relaxar amb "la geometria variable" el focus mediàtic.

"Som conscients que la decisió de donar suport a la llei òmnibus centra més CiU que el PSC. Almenys a curt termini", assegura una de les veus socialistes que defensen aquesta mà estesa, i afegeix que, tot i això, el partit no seria "creïble" si s'oposa a tot i actua com ICV. "Aquesta actitud sí que situaria el PP de ple en la centralitat", argumenten. Malgrat tot, hi ha qui pensa que deixar CiU en braços d'un PP que cada vegada estirarà més la corda és el que més convé a un PSC en hores baixes.

El PSOE, benèvol amb CiU

La situació dels socialistes catalans s'agreuja per la benevolència del PSOE amb Artur Mas. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va sortir de la Comissió Bilateral de dimarts amb concessions que els governs de Pasqual Maragall i José Montilla van reclamar en el seu moment i el PSOE sempre els va denegar. "Això demostra que cal replantejar el paper dels nostres diputats a Madrid, perquè els fets deixen clar que el PSOE necessita CiU i que el PSC no s'ha fet valer al Congrés", denuncia un membre de l'executiva.

A més d'aquest tracte de favor a Mas, aquest sector crític també denuncia que en els últims mesos "s'han hagut de menjar alguns gripaus" per culpa del PSOE, com ara el del fons de competitivitat. I no veuen amb bons ulls que, per postres, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, faci un discurs d'elogi de les conquestes de CiU a la Comissió Bilateral. En concret, el dirigent socialista va dir que eren "avanços escassos però significatius" i va valorar "positivament" l'acord en matèria d'aeroports.

Posposar, de nou, el congrés

I és que els discursos contradictoris al PSC estan guanyant més pes a mesura que s'allarga el debat precongressual. Sobretot perquè hi ha alguns membres de l'executiva que ja preparen la seva candidatura a la primera secretaria del partit. De fet, hi ha qui considera que endarrerir el congrés -es va sondejar celebrar-lo abans de les eleccions municipals- fins a la tardor va ser un "error", perquè hi ha una alta probabilitat de topar, al voltant de la mateixa data, amb unes eleccions generals anticipades que viciarien tot el debat intern.

Hi ha veus del PSC de Madrid que ja reclamen que es torni a posposar el congrés, tot i que per altres "que s'endarrereixi el debat és un patiment molt gran per al partit". En aquest escenari, els socialistes catalans haurien d'afrontar, de nou, uns comicis amb una crisi de lideratge i de discurs, una circumstància que ja els ha passat factura a Catalunya.

stats