BARÒMETRE DEL CEO
Crònica 26/10/2011

El suport a la sobirania gairebé dobla el rebuig

El suport a la independència creix a la vegada que en cau el rebuig, segons el Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió del Govern. Els partidaris d'un estat retallen distàncies amb els d'una Espanya federal.

Marc Colomer
2 min
L'impuls de les consultes Les consultes d'independència han contribuït a fer virar l'eix del catalanisme polític cap al sobiranisme.

Barcelona.La tercera onada del Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del Govern d'aquest octubre ha evidenciat la solidesa del creixement dels partidaris del sí en un hipotètic referèndum d'independència. Era la segona vegada que el CEO preguntava sobre un referèndum d'independència, després que ho fes per primer cop a l'onada del juny. I se n'extreu que al mateix temps que creixen sensiblement els disposats a decantar-se per la plena sobirania, també baixen els que se'n declaren detractors.

Així, el 45,4% dels 2.500 enquestats entre el 29 de setembre i el 13 d'octubre va respondre que si es fes un referèndum d'autodeterminació votarien a favor que Catalunya es constituís en un estat independent, davant el 24,7% que ho rebutjarien. El 23,8% no votarien i el 6,1% o bé votarien en blanc, o no saben què votaria o no volen revelar la seva opció. Respecte a la segona onada del Baròmetre, del juny, els partidaris de la independència s'han incrementat en 2,5 punts (del 42,9% del juny al 45,4 actual), mentre que els detractors cauen un 3,5% (del 28,2% al 24,7%). CiU, ERC i ICV concentren el gruix d'independentistes.

Un 59,6% en un referèndum

Però fent-ne una projecció de vot directa, descomptant l'abstenció declarada, la secessió guanyaria amb el suport del 59,6% dels electors, gairebé el doble del 32,4% que s'hi oposarien. Uns resultats que d'entrada superarien els requisits internacionals fixats en els últims processos d'emancipació (almenys un 50% de participació i un suport mínim del 55%). Més enllà, del sondeig se n'extreu també que els partidaris d'un estat independent retallen distàncies amb els que voldrien una Espanya federal i als que ja els va bé l'autonomia espanyola. En aquesta onada, el 30,4% (-2,6%) veurien ideal un estat propi federal amb Espanya, el 30,3% (-1,5%) en tenen prou amb l'autonomia i el 28,2% (+3%) es decantarien per la secessió.

Una vegada més, es demostra que el pragmatisme -l'anomenat independentisme de butxaca- s'imposa als motius identitaris. El 32% dels que votarien per la independència ho farien per capacitat d'autogestió econòmica, davant l'11% que ho farien per motius exclusivament de base identitària. Precisament, el desig de més autonomia financera explica l'ampli consens entre la societat catalana entorn a un finançament equiparable al concert econòmic, és a dir, que les administracions catalanes recaptin i decideixin la distribució de tots els impostos. Així, el 75,7% dels enquestats estan a favor d'un finançament en aquesta línia, en un anhel transversal compartit per la gran majoria dels votants de tots els partits catalanistes.

CiU avança el PSC

El Baròmetre del CEO és l'últim sondeig abans de les eleccions espanyoles del 20-N, que, per primera vegada, generen menys interès que les del Parlament. L'enquesta manté que en intenció directa de vot (sense cuina posterior) CiU (22,6%) frena l'ascens però supera un PSC (16,3%) que segueix en caiguda lliure. L'únic partit que inverteix la tendència a la baixa i es recupera és ERC (5%). El líder polític amb més nota torna a ser Duran i Lleida (5,81 sobre 10), seguit d'Artur Mas (5,43) i Oriol Junqueras (4,79), a les portes de l'aprovat.

stats