CRISI ELS COMPTES PÚBLICS
Crònica 19/01/2012

La supressió d'ens públics no retalla la despesa

El Govern suprimirà 12 ens públics per estalviar. Però el venciment de deutes per equipaments i les noves línies de l'Institut Català de Finances anul·len l'esforç per controlar el cost global de les empreses públiques.

R.t.
2 min

BARCELONA.Els comptes de la Generalitat per al 2012, a diferència dels del 2011, no redueixen la partida de les despeses i prioritzen rebaixar el dèficit a través de més ingressos. Una situació similar ocorre en el seu sector públic, en què l'austeritat segueix sent la nota dominant però el venciment d'alguns deutes impedeixen que les xifres globals de pressupost es redueixin. De fet, la despesa prevista creix lleugerament dels 26.376,9 milions als 26.763,2 milions, tot i que el Govern prevegi eliminar 12 de les 240 entitats públiques i reduir en 831 el nombre total de treballadors. La privatització d'algunes de les empreses, per contra, també ha de permetre incrementar ingressos.

De fet, d'entre les principals entitats públiques, els increments pressupostaris més grans els recullen per motius ben diferents l'Institut Català de Finances (ICF) i Equipaments i Edificis de Catalunya -l'antic ICF Holding, creat el 2004 per finançar edificis de serveis sense que computés com a deute públic català. Entre les dues incrementen en parts similars uns 1.200 milions d'euros el pressupost. D'una banda, l'ICF ha de fer front a les noves línies de crèdit públic per a les empreses anunciat fa uns mesos pel Govern i, de l'altra, Equipaments i Edificis ha de preveure el pagament de milionaris deutes que arrossega des de fa anys. Tanmateix, el Govern previsiblement tornarà a intentar privatitzar aquest segon ens després que el primer cop, a finals del 2011, no ho aconseguís.

Privatització amb pèrdues

Una altra de les empreses públiques que sortirà a la venda serà Aigües Ter-Llobregat, segurament a través d'una concessió de gestió privada. Ho farà després que, havent-ne reduït el pressupost a un terç en tres anys, mantingui una previsió de pèrdues de 38,5 milions. L'acompanyarà al mercat Tabasa, encarregada de la construcció, la conservació i l'explotació dels túnels de Vallvidrera i els seus accessos. Aquesta empresa, però, sí que preveu uns guanys de 6,2 milions per al 2012. És, de fet, una de les poques entitats públiques rendibles.

Una altra de les empreses que incrementen el pressupost és Gisa, que com el conjunt del departament Territori revifa de la contundent retallada del 2011 i creix en més de 100 milions. La principal partida que se'n beneficia és la d'inversió en infraestructures ferroviàries.

stats