Publicitat
Publicitat

EL DEBAT DELS COMPTES

El PSC avisa que no seurà a negociar els pressupostos si el Govern no recula i elimina l'impost

La supressió de successions acosta CiU al PP

La supressió de l'impost de successions obligarà CiU a triar entre el PSC i el PP per pactar els pressupostos de la Generalitat. Els populars ho posen com a condició mentre els socialistes ho rebutgen.

CiU no té majoria absoluta i per tant necessitarà un soci parlamentari per aprovar uns pressupostos que obligatòriament seran restrictius. És a dir, no ho tindrà fàcil per trobar company de viatge per a la retallada. L'anunci fet aquest cap de setmana pel líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, i confirmat per Artur Mas, de suprimir l'impost de successions abans del 22-M ha complicat les coses perquè un dels socis possibles, el PSC, va advertir ahir que no seurà a negociar si ja s'ha pres la decisió. En canvi, el PP s'hi va posar bé una vegada més i va donar suport a la supressió. És més, va posar-ho com a condició per donar suport als pressupostos. Mas haurà de triar entre dues posicions que semblen irreconciliables.

CiU s'excusa dient que es tracta d'un compromís electoral, tot i que el programa, a més de successions, també incloïa la supressió de donacions i s'han fet enrere. Els socialistes, en canvi, recorden que després de la retallada del tribut que va fer el tripartit, l'impost de successions només el paguen el 6% dels ciutadans, és a dir, els de les rendes més altes. Des del PSC creuen que Mas podria anunciar un ajornament de la decisió excusant-se en la crisi econòmica i que tothom ho entendria, especialment en un moment en què s'està demanant sacrificis a tothom. El compromís el podria complir al llarg de la legislatura, però no aquest any.

Decisió unilateral

De moment, el PSC va advertir ahir que no s'asseurà a negociar els comptes si la decisió de suprimir successions ja està presa, tot i que en el document que va facilitar l'investidura de Mas es comprometien a facilitar l'aprovació dels pressupostos. Miquel Iceta va justificar ahir el canvi de posició perquè CiU, si consuma la supressió, haurà pres una decisió "unilateral" i el PSC no vol discutir només sobre despeses, sinó també sobre els ingressos. "Volem col·laborar, no que ens prenguin el pèl", va advertir Iceta, que va acusar Josep A. Duran i Lleida d'intentar dinamitar un possible acord amb el PSC.

Tot i mostrar-se "alarmat" per la posició de CiU, Iceta va deixar una porta oberta a parlar: "Seguim disposats a fer un debat si es fan les coses bé". Aquesta porta oberta va fer interpretar a CiU que no hi ha res tancat. Els nacionalistes creuen que el PSC està endurint l'oposició per mirar de remuntar electoralment de cara a les eleccions municipals del 22 de maig, que se'ls presenten extremadament complicades. Un cop passats els comicis, des de CiU es considera que el PSC recuperarà el to "constructiu i institucional" que va mantenir durant el debat d'investidura i confien que finalment hi haurà marge per pactar els comptes, almenys parcialment, segons un dirigent de la federació.

L'oposició del PSC contrasta amb la predisposició d'Alicia Sánchez-Camacho a pactar la supressió de successions i a negociar els pressupostos de la Generalitat. La líder del PP va vincular ahir el suport del seu partit als pressupostos per al 2011 al fet que CiU doni suport a la proposició de llei que els populars han presentat per suprimir tant l'impost de successions com el de donacions. Sánchez-Camacho espera que la proposició de llei es debati al ple del Parlament del 13 i 14 de març. Una data estratègica, perquè en el ple de la setmana passada CiU i PP van arribar a l'acord que els pressupostos es pactessin abans del 30 d'abril.

Tant ICV-EUiA com ERC rebutgen frontalment la supressió de l'impost de successions i l'orientació que estan agafant els pressupostos. Joan Herrera i Joan Ridao van coincidir ahir a dir que si els comptes confirmen les retallades socials i toquen algun pilar de l'estat del benestar, hi votaran en contra.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT