EL DEBAT DELS COMPTES
Crònica 15/03/2011

La supressió de successions acosta CiU al PP

La supressió de l'impost de successions obligarà CiU a triar entre el PSC i el PP per pactar els pressupostos de la Generalitat. Els populars ho posen com a condició mentre els socialistes ho rebutgen.

Pere Martí
3 min
Artur Mas observa la maqueta de l'edifici  Nest El president de la Generalitat va col·locar ahir a Castelldefels la primera pedra de l'edifici d'una fundació que ha de servir per atreure investigadors de tot el món. Mentrestant, la polèmica política se centrava en la intenció del govern de suprimir l'impost de successions, seguint el programa electoral de CiU.

Barcelona.CiU no té majoria absoluta i per tant necessitarà un soci parlamentari per aprovar uns pressupostos que obligatòriament seran restrictius. És a dir, no ho tindrà fàcil per trobar company de viatge per a la retallada. L'anunci fet aquest cap de setmana pel líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida, i confirmat per Artur Mas, de suprimir l'impost de successions abans del 22-M ha complicat les coses perquè un dels socis possibles, el PSC, va advertir ahir que no seurà a negociar si ja s'ha pres la decisió. En canvi, el PP s'hi va posar bé una vegada més i va donar suport a la supressió. És més, va posar-ho com a condició per donar suport als pressupostos. Mas haurà de triar entre dues posicions que semblen irreconciliables.

CiU s'excusa dient que es tracta d'un compromís electoral, tot i que el programa, a més de successions, també incloïa la supressió de donacions i s'han fet enrere. Els socialistes, en canvi, recorden que després de la retallada del tribut que va fer el tripartit, l'impost de successions només el paguen el 6% dels ciutadans, és a dir, els de les rendes més altes. Des del PSC creuen que Mas podria anunciar un ajornament de la decisió excusant-se en la crisi econòmica i que tothom ho entendria, especialment en un moment en què s'està demanant sacrificis a tothom. El compromís el podria complir al llarg de la legislatura, però no aquest any.

Decisió unilateral

De moment, el PSC va advertir ahir que no s'asseurà a negociar els comptes si la decisió de suprimir successions ja està presa, tot i que en el document que va facilitar l'investidura de Mas es comprometien a facilitar l'aprovació dels pressupostos. Miquel Iceta va justificar ahir el canvi de posició perquè CiU, si consuma la supressió, haurà pres una decisió "unilateral" i el PSC no vol discutir només sobre despeses, sinó també sobre els ingressos. "Volem col·laborar, no que ens prenguin el pèl", va advertir Iceta, que va acusar Josep A. Duran i Lleida d'intentar dinamitar un possible acord amb el PSC.

Tot i mostrar-se "alarmat" per la posició de CiU, Iceta va deixar una porta oberta a parlar: "Seguim disposats a fer un debat si es fan les coses bé". Aquesta porta oberta va fer interpretar a CiU que no hi ha res tancat. Els nacionalistes creuen que el PSC està endurint l'oposició per mirar de remuntar electoralment de cara a les eleccions municipals del 22 de maig, que se'ls presenten extremadament complicades. Un cop passats els comicis, des de CiU es considera que el PSC recuperarà el to "constructiu i institucional" que va mantenir durant el debat d'investidura i confien que finalment hi haurà marge per pactar els comptes, almenys parcialment, segons un dirigent de la federació.

L'oposició del PSC contrasta amb la predisposició d'Alicia Sánchez-Camacho a pactar la supressió de successions i a negociar els pressupostos de la Generalitat. La líder del PP va vincular ahir el suport del seu partit als pressupostos per al 2011 al fet que CiU doni suport a la proposició de llei que els populars han presentat per suprimir tant l'impost de successions com el de donacions. Sánchez-Camacho espera que la proposició de llei es debati al ple del Parlament del 13 i 14 de març. Una data estratègica, perquè en el ple de la setmana passada CiU i PP van arribar a l'acord que els pressupostos es pactessin abans del 30 d'abril.

Tant ICV-EUiA com ERC rebutgen frontalment la supressió de l'impost de successions i l'orientació que estan agafant els pressupostos. Joan Herrera i Joan Ridao van coincidir ahir a dir que si els comptes confirmen les retallades socials i toquen algun pilar de l'estat del benestar, hi votaran en contra.

stats