ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 09/11/2011

Els temes que van 'oblidar' Rajoy i Rubalcaba

Els candidats van deixar de banda en el cara a cara els temes que els incomoden o en els quals no convé aparèixer sense discrepàncies. La confrontació va centrar-se en l'economia i la política social.

Ferran Casas / Joan Rusiñol
3 min

Corrupció

Rajoy anava amb la lliçó apresa per si Rubalcaba li treia la corrupció del cas Gürtel en l'últim bloc del debat, obert a temes diversos. Tenia un as a la màniga: havia fet plegar Francisco Camps al País Valencià. Els populars no tenen cap dubte que quan el PSOE va plantejar deixar espai en el cara a cara per parlar de la "qualitat democràtica" pensava en aquest filó electoral. En les últimes hores, però, l'equip del candidat del PP estava tranquil, convençut que els socialistes no obririen la carpeta. Per què? Just dilluns el diari El Mundo va publicar informacions comprometedores per al ministre José Blanco en l'anomenada operació Campeón, que fa dies que cueja. "Si se li hagués acudit treure el tema, li hauria caigut un clatellot...", admetia l'entorn de Rajoy. Rubalcaba s'ho va estalviar, i el socialista estava satisfet d'haver fet sortir en el debat el que volia i ja es veu a prop de remuntar.

Model d'estat

El PP assegura que no és cert que esquivessin aquesta qüestió, tot i que no va aparèixer en cap moment la voluntat recentralitzadora que destil·la el seu programa electoral. El PSOE tampoc no es va referir a la "cultura federal" a què s'aferra, per exemple, el PSC. Els populars hi treuen ferro i afirmen que ells van plantejar el debat d'acabar amb les duplicitats administratives i que Rajoy no va obviar la necessitat, tant per la dreta com per l'esquerra espanyola, d'una llei d'unitat de mercat. Al PSOE el perfil baix ja li va anar bé després de la manca d'alternativa a la sentència del TC sobre l'Estatut. Rubalcaba, que assegura que no es va sentir nerviós, es va escudar en el debat de suprimir les diputacions.

Habitatge

Com va explicar ahir en una trobada informal amb periodistes, Rubalcaba va dubtar, en el cara a cara televisat, que Rajoy s'hagués llegit el programa electoral amb què concorre al 20-N. Els candidats es van enredar amb el sistema financer, les relacions laborals, les prestacions per desocupació o en serveis socials com la sanitat i l'educació. Rubalcaba va insistir que el PP volia recuperar els incentius al totxo. Les dades són demolidores, perquè el PP va ser el que va inflar la bombolla amb la llei del sòl i el PSOE ha fet més aviat poc per punxar-la.

ETA

A ETA, Rubalcaba i Rajoy hi van dedicar ben pocs minuts. El PP subratlla que, com en la campanya, ells no han tret el tema. S'escuden en la idea que la lluita antiterrorista no pot ser un element de la lluita partidista, tot i que va ser el centre de la picabaralla electoral en els comicis del 2008. En el cara a cara, a Rajoy no li interessava gens abordar el final d'ETA per dos motius: sap que és la gran bandera que pot aixecar l'exministre de l'Interior, l'única que pot fer ombra -tot i que de molt lluny- a la preocupació per l'economia i l'atur, i podria molestar l'ala més dura de la dreta espanyola segons el que digués. El socialista no va deixar escapar l'ocasió per recordar als ciutadans que ETA no mata, però ho va fer amb cautela per evitar ser acusat de partidista i conscient que aquest no és l'eix electoral.

Europa

Europa tampoc és un terreny de confrontació política entre els candidats del PSOE i del PP. Rubalcaba hi va veure "l'agenda oculta" de Rajoy, que ahir va animar a explicar als seus simpatitzants. Els dos partits van fer el 2005 campanya pel sí a la nonada Constitució europea. A diferència del que passa en altres països del nord del continent, la dreta espanyola encara no és euroescèptica. Rubalcaba va parlar d'Europa en el bloc econòmic per emmarcar la forta crisi espanyola, que ja ha fet que l'atur afecti 5 milions de persones. Rajoy, en la fixació per donar dades, va contrarestar-ho assegurant que països que estaven igual o pitjor abans de la crisi ara estan molt millor, com Alemanya. Però del projecte europeu i de la unió a escala política i fiscal, res de res.

stats