Crònica 20/04/2011

El temple torna a Cremar 75 anys després

A la Sagrada Família es van reviure ahir escenes del passat. Sense el mateix dramatisme, les flames a la sagristia van actualitzar l'incendi provocat el 1936, que va destruir bona part de la cripta.

J.s. / M.o.
2 min

Barcelona.Aquest estiu farà 75 anys de l'últim incendi -ara penúltim- registrat a les entranyes de la Sagrada Família. En el marc d'una Guerra Civil que tot just arrencava, la cripta del temple, així com el taller de construcció, van ser devorats pel foc. Eren dies de por i confusió a Barcelona, en què també es va registrar la crema d'esglésies. Ahir al matí, mentre els bombers treballaven per apagar el foc de la sagristia i fer desaparèixer el fum de la cripta, aquell episodi va recuperar protagonisme.

L'incendi del 1936 va malmetre el mobiliari de la cripta, que des de sis anys abans era utilitzada com a església parroquial. "Els mateixos artesans que havien col·laborat amb Gaudí, que havia mort deu anys abans, conservaven plànols dels encàrrecs que els havia fet l'arquitecte i això va fer que fos possible reproduir el mobiliari d'una manera fidel", explica a l'ARA Ramon Espelt, cap d'obra de la Sagrada Família. Les flames d'aquell incendi també es van endur maquetes i documents originals de Gaudí. La cripta del temple, formada per set capelles i consagrada a sant Josep, està situada deu metres per sota de l'altar major de la basílica, l'espai en el qual Benet XVI va oficiar la missa del set de novembre. Hi descansa la tomba de Gaudí. Són d'especial valor els vitralls originals gestats per l'arquitecte, que ahir no van patir danys, a més del mobiliari (per exemple, els confessionaris), fets de nou arran de l'incendi durant la Guerra Civil. La cripta i la façana del Naixement van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2005.

Restaurada fa dos anys

A les flames del 1936 s'hi ha d'afegir un altre ensurt menor, el despreniment d'una roca l'any 2000, que no va causar ferits. Es va desapuntalar després d'una jornada de "fort vent" -recorda el cap d'obra- i va caure sobre els tallers. Era de nit i no va causar ferits. El fum que ahir va ennegrir la cripta obligarà a emprendre una nova actuació a l'espai, que va ser reformat fa menys de dos anys. Les obres de restauració havien durat uns tres exercicis, i van servir per restaurar vitralls i arranjar el terra. També es van reforçar els fonaments preveient la construcció de la torre dedicada a la Mare de Déu, d'uns 130 metres d'altura.

stats