Crònica 19/02/2012

Joan Muné: "Si fa bon temps m'agrada sortir de la residència i caminar"

105 anys

2 min
Sols o acompanyats? "Qui em cuida  és com una mare 
 O una germana"

Joan Muné té 105 anys, però pel grau d'autonomia que encara té ningú ho diria. Es vesteix i s'afaita sol cada dia i li agrada fer la seva, entrar i sortir de la residència al seu aire i anar a caminar tot sol pel poble "quan el temps ho permet". És l'ancià més gran de Salt i des de fa tres anys viu a la residència Les Vetes. Hi va entrar amb la seva dona -que havia de ser atesa i que al cap de poc temps va morir- i va decidir quedar-s'hi.

És tímid i va força a la seva, i l'activitat que més el motiva és el cinefòrum. La resta d'estones entre àpats sempre que pot procura sortir a fer un passeig pel poble. Fins a finals del 2010, amb 103 anys, en Joan s'encarregava de cultivar l'hort de casa seva i es desplaçava en bicicleta pel poble. Ara ha hagut de deixar aparcats l'hort i la bicicleta però encara va cada dia a casa seva a comprovar que tot estigui bé i a recollir la correspondència. Sordeja però té una salut de ferro i es queixa que les cames li fan "una mica de mal".

En Joan té una afició: la petanca. De fet, aquesta setmana va fer anys i l'Ajuntament li va retre un petit homenatge i el va obsequiar amb un joc de boles perquè les havia perdut. A les Bernardes, que és on juga, en Joan és conegut com l'avi . Els seus companys no amaguen l'admiració pel seu envejable estat de salut. No deixa escapar cap detall i no desentona en cap partida. "Una colla de vegades he guanyat. Si es pot guanyar, bé, i si no, què hi farem!", exclama. Els 105 anys no són cap obstacle per mantenir intacta la punteria.

stats