Crònica 13/03/2012

La tensió es dispara de nou a la franja de Gaza

Israel ha intensificat l'ofensiva a Gaza des de divendres. Mentre les converses de pau continuen aturades, el foc creuat entre Israel i la franja ja ha deixat almenys 25 palestins morts, 5 dels quals civils.

Anna Garcia
2 min
Un grup de dones palestines ploren la mort d'un jove de 24 anys abatut per les forces israelianes al sud de la franja de Gaza diumenge.

JERUSALEMUna nova escalada de violència tensa de nou la corda entre Israel i Palestina al Pròxim Orient. Des de divendres, les Forces de Defensa israelianes han matat almenys 25 palestins -cinc dels quals civils, segons fonts mèdiques- en atacs selectius contra grups islamistes radicals a la franja de Gaza. Ahir a la nit van morir dos membres més de la Jihad Islàmica en un nou raid aeri a l'est de la ciutat de Gaza, segons va confirmar un portaveu del serveis d'urgència a la franja. En el moment de tancar aquesta edició hi havia almenys 74 palestins i 8 israelians ferits.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja ha alertat que Israel està preparat per augmentar les seves activitats a la franja, després d'interceptar només ahir 40 coets contra el sud del país i també a prop de Tel Aviv. Des de l'inici d'aquest nou episodi de tensió, uns 150 coets han arribat al sud d'Israel i més de 50 atacs aeris israelians s'han llançat a la franja.

Membres de Hamàs, el partit islamista que governa a Gaza, s'han traslladat a Egipte per intentar aconseguir una treva, mentre la Lliga Àrab va exigir ahir la intervenció de les Nacions Unides en el conflicte. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, el Quartet i el secretari de les Nacions Unides, Ban Ki-moon també han mostrat preocupació i han instat totes dues parts a aconseguir un acord urgentment.

La nova escalada de violència va començar divendres quan van ser abatuts el secretari general dels Comitès de Resistència Popular -la segona milícia més important de Gaza-, Zuhair Al-Qaisi, i un altre líder, Muhamad Ahmad. Israel afirma que tots dos preparaven un atemptat terrorista a la frontera amb Egipte i acusa també Al-Qaisi d'estar al darrere de l'atac al Sinaí l'agost passat en què van morir vuit israelians.

L'investigador de l'Institut Contraterrorisme de Herzliya, Ely Karmon, explica per telèfon que les morts selectives són bàsicament "un acte de dissuasió" i assenyala que Al-Qaisi, amb l'atemptat del Sinaí, va provocar, a més, una crisi molt important entre Israel i Egipte.

Karmon sosté que les morts selectives no han de ser un pas previ per a una gran ofensiva, perquè "ni a Israel ni a Hamàs, els dos actors principals d'aquests actes, no els interessa la guerra". Israel perquè "està més preocupat pel programa nuclear de l'Iran i per les seves relacions amb l'Egipte post-Mubarak". I Hamàs perquè "està en crisi amb els seus dos principals aliats, l'Iran i Síria, i vol presentar-se com un partit legítim en el marc de la Primavera Àrab", subratlla. Karmon assegura que tant els Comitès de Resistència com la Jihad, són dos grups amb menys pes que Hamàs i que l'únic que volen és "fer el joc a l'Iran".

Un conflicte oblidat

L'actual crisi deixa de banda encara més el conflicte arabopalestí. La històrica Hanan Ashrawi, actual membre del comitè executiu de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, informava fa uns dies a un grup de periodistes que el problema palestí està deixant de ser un tema prioritari a la zona.

Segons Ashrawi, Israel -que no atura la construcció als assentaments- parla amb els Estats Units únicament sobre el programa nuclear de l'Iran; l'administració Obama té l'ull posat en les pròximes eleccions i Europa es troba en un moment delicat.

stats