POLÈMICA POLÍTICA PER L'ESCÀNDOL DE LES ESCOLTES
Crònica 17/07/2011

Els tentacles de Murdoch atrapen Cameron

John F. Burns
4 min
Amistats perilloses Les revelacions de la relació de David Cameron amb Rebekah Brooks generen consternació a les files conservadores.

The New York TimesEl diari britànic The Times titulava ahir a tota plana "Dia de l'Expiació". Una aposta sorprenent per a una capçalera amb 226 anys d'història que és el vaixell insígnia de l'imperi de lletra impresa que Rupert Murdoch ha construït a la Gran Bretanya en els últims 40 anys.

Els diaris de Murdoch havien estat acusats de treure importància a l'escàndol de les escoltes telefòniques que des de fa dotze dies humilia Murdoch i els executius de News Corporation i ha enfonsat la xarxa mediàtica mundial en la seva crisi més profunda. Això va deixar de ser cert ahir, quan tots els diaris britànics de tirada nacional van publicar un anunci de pàgina sencera amb el títol: "Demanem perdó".

Era el final de la setmana que va sacsejar l'entramat de la premsa, els polítics i la policia a la Gran Bretanya. L'escàndol es va estendre a l'altre costat de l'Atlàntic amb l'obertura d'una investigació de l'FBI per les denúncies d'abusos per part dels socis del grup als Estats Units. Penitència era la paraula de moda molt més enllà de la seu londinenca de la filial britànica de Murdoch, News International.

La fi de la crisi sembla llunyana per a Murdoch, però també per a la resta, inclòs el primer ministre britànic, David Cameron. Les rotatives de tots els diaris imprimien divendres a la nit l'anunci en què Murdoch demanava l'expiació i articles en portada que explicaven la seva disculpa cara a cara als pares de la nena assassinada a la qual els detectius que treballaven per a Murdoch havien punxat el mòbil. Mentrestant, els ajudants de Cameron van fer públic una relació de les seves trobades amb directius i editors de News International, propietària del ja desaparegut diari sensacionalista News of the World, que ha estat en el centre de l'escàndol.

Polítics, premsa i policia

El document il·lustra el que Cameron va reconèixer la setmana passada com "l'acollidor i confortable" món en què els polítics, la premsa i la policia a la Gran Bretanya s'han mogut durant dècades. I demostra que des que va assumir el càrrec, el maig del 2010, Cameron s'ha reunit 26 vegades amb els executius de Murdoch, entre els quals hi havia Murdoch i el seu fill James, el més alt càrrec de News International, i Rebekah Brooks, l'exdirectora de la filial britànica i de News of the World , que va dimitir divendres.

La seva dimissió va ser ràpidament seguida per la de Les Hinton, l'executiu de News Corporation i excap de News International, que havia estat editor de The Wall Street Journal , també propietat de Murdoch, des de l'any 2007.

La majoria de les reunions van tenir lloc a l'oficina del primer ministre a Londres, al número 10 de Downing Street, i a Chequers, la residència oficial de vacances al nord-oest de Londres. Va tenir més trobades amb la gent de Murdoch que amb tots els altres representants de la premsa junts. Brooks era l'única persona a la llista de convidats a Chequers que hi havia anat dues vegades.

Un altre dels convidats va ser Andy Coulson, l'anterior director de News of the World , que va dimitir com a cap de premsa de Downing Street sota la pressió de l'escàndol de les escoltes telefòniques al gener. Coulson va visitar Chequers dos mesos després de la renúncia.

Funcionaris de Downing Street van justificar les cites explicant que Brooks i el seu marit tenen una casa de camp prop de Chequers. Coulson i la seva família, van apuntar, hi havien estat convidats a passar la nit per agrair-los la seva feina al servei del govern i el Partit Conservador, en què havia ocupat la mateixa responsabilitat abans de les eleccions.

Judici polític a Cameron

La llista no va servir per aturar les preguntes del judici polític a Cameron per aquests estrets vincles amb els executius d'una empresa mediàtica que ha estat objecte durant anys d'una investigació policial laxa per punxar telèfons. Els vincles amb Coulson han estat denunciats per Miliband, líder de l'oposició laborista, que ha vist un canvi sobtat en la seva sort política en erigir-se en el principal crític en l'escàndol.

El vincle amb Coulson -començant pel fet que Cameron va contractar-lo el 2007, poc després que hagués de renunciar al News of the World i contra l'opinió insistent d'altres dirigents conservadors- ha estès la consternació en les files de Cameron.

El primer ministre s'ha defensat argumentant que Coulson mereixia "una segona oportunitat", i ha afegit que si les seves al·legacions d'innocència en l'escàndol de les escoltes es demostren falses, ha de ser processat.

El que els conservadors són més reticents a dir públicament és que Coulson va donar al govern un pont cap a l'audiència del mercat de masses que oferien els tabloides de Murdoch. Molts comentaristes creuen que Murdoch va ajudar a inclinar les eleccions del 2010 a favor dels conservadors, quan els seus diaris van deixar caure els laboristes, que feia 13 anys que eren al govern, i van donar suport a Cameron.

Dimarts, els Murdoch s'han de presentar davant un comitè de supervisió parlamentària en compliment d'una ordre de compareixença que poques vegades s'utilitza. La sessió comptarà amb Rupert i James Murdoch, Brooks i Hinton.

Compareixença al Parlament

Els Murdoch havien dit al principi que no hi assistirien. El seu gir de 180 graus de dijous, quan van afirmar el contrari, podria apuntar a una sessió-espectacle, si els diputats aconsegueixen arrencar-los més confessions de mala praxi a News of The World o altres mitjans del grup.

Però el més probable, segons la majoria dels mitjans de comunicació i els analistes jurídics a la Gran Bretanya, és que compareguin amb els seus advocats i argumentin que no poden parlar mentre continuen la investigació policial dels abusos i el procediment obert pel jutge superior Brian Leveson, que Cameron va anunciar dimecres.

stats