Crònica 12/02/2012

Un terç dels habitatges de nova construcció són protegits

R.t.
2 min
Una promoció d'habitatge de protecció oficial a Cardedeu.

BARCELONALa poca sortida dels pisos de nova construcció de les immobiliàries i el fre de noves promocions són extensibles a la protecció oficial. Tot i això, aquests pisos encara representen més d'un terç del total de nous habitatges a Catalunya, un percentatge que en els últims anys s'ha disparat arran de la paràlisi de la iniciativa privada. Segons les últimes dades disponibles, el 2010 la Generalitat va construir 7.602 pisos nous, i el 2011, 2.865 més fins a l'octubre. Si a aquestes xifres s'hi afegeixen els habitatges concertats de compra i els de lloguer social obtinguts del parc existent, els tres primers trimestres de l'any passat van posar-se a disposició 5.916 habitatges protegits o amb ajut públic, una mica més de la meitat que el total del 2010.

Per a les persones amb dificultats per accedir a un habitatge, per tant, la xarxa pública és una bona alternativa. De fet, a aquestes noves ofertes s'hi afegeixen tots els pisos construïts amb anterioritat i que no havien trobar sortida en el seu moment. El conseller de Territori, Lluís Recoder, va denunciar al setembre que comptabilitzava fins a 3.264 pisos buits del parc públic -més del doble dels declarats en el traspàs de governs-, als quals vol donar sortida a través d'un pla de xoc. L'objectiu és que a l'abril quedin només 700 pisos desocupats i fa un mes ja s'havia obert convocatòria per accedir al 55% dels habitatges disponibles, distribuïts en 71 municipis.

Per facilitar-ne l'ocupació, com en el sector privat, el Govern ha reajustat els preus de lloguer i n'ha reconvertit de destinats a la venda cap al lloguer, alguns amb opció de compra. I la Generalitat no és l'única administració que impulsa habitatge social, sinó que molts ajuntaments també en tenen en estoc. Informar-se en cada cas de les ofertes i condicions és imprescindible.

stats