CRISI NUCLEAR
Crònica 12/04/2011

La terra tremola de nou al Japó un mes després de la catàstrofe

Un mes després del terratrèmol i el posterior tsunami que va segar milers de vides i va provocar la pitjor crisi nuclear des de Txernòbil, el Japó va tornar a tremolar ahir amb un terratrèmol de 7 graus.

Cristina Mas
2 min
Un mes després del tsunami, Ayaka, de dos anys, resa amb dos familiars per la seva àvia i la seva besàvia desaparegudes a Ishinomaki, a la prefectura de Miyagi.

Poc després que tot el Japó s'aturés, amb el cap baix i amb el so de les sirenes, en un minut de silenci el dia que es complia un mes des del terratrèmol i el tsunami que va destrossar la costa nord-est del país, un nou sisme afectava l'illa. Com si el malson no tingués fi, la terra va tornar a tremolar i es va emetre una alerta de tsunami molt a prop de la central nuclear de Fukushima, on desenes d'operaris lluiten encara per estabilitzar els rectors.

Hidehiko Nishiyama, portaveu de l'agència de seguretat nuclear nipona, va alertar ahir que els esforços per reparar els sistemes de refrigeració de la central poden durar mesos: "És difícil donar un termini", va afegir. Ahir el govern va ordenar ampliar el radi d'evacuació als voltants de la central fins a 40 quilòmetres, en funció de la direcció del vent. La decisió va ser criticada pel governador de Fukushima, que va denunciar la confusió creada entre la gent, a qui primer es va ordenar el confinament, després plantejar-se marxar i finalment l'evacuació.

Els nivells de radiació al mar han baixat en els últims dies, però s'han detectat bosses altament contaminades que dificulten la reparació dels sistemes de refrigeració dels reactors. Ahir, com dijous passat, els operaris que exposen les seves vides per evitar la fusió dels nuclis van haver de ser evacuats a causa del nou terratrèmol.

La principal prioritat continua sent refrigerar els reactors per sota dels 100 graus, la temperatura d'ebullició de l'aigua. A més, cal restablir el subministrament d'aigua de refrigeració dels dipòsits de combustible usat, per evitar més fuites.

Impacte incert

Els científics no es posen d'acord a l'hora d'avaluar l'impacte dels materials radioactius que s'han alliberat. Mentre alguns asseguren que no suposen un perill greu per a la salut a llarg termini, altres apunten que les conseqüències són molt greus. "Les quantitats de radioactivitat alliberades són enormes i s'incorporen a les cadenes tròfiques, que fan que es concentri la radioactivitat. Per més que la nucleocràcia ens digui que no passa res, això no és veritat, ja que tot alliberament de radioactivitat és acumulatiu", recorda Josep Puig, professor d'energia i societat de la UAB. Amnistia Internacional assegura que les zones contaminades no seran habitables durant anys.

En una carta oberta publicada en set grans diaris del món, el primer ministre, Naoto Kan, va agrair el suport rebut de l'exterior: "Ens ha inspirat esperança i coratge".

stats