Crònica 09/05/2011

El terrorisme al Caucas sobreviurà a Bin Laden

Marta Ter
2 min
Tropes de l'exèrcit rus patrullen per la província d'Ingúixia, al Caucas del Nord, una zona d'insurgència reprimida per Moscou.

Lliga dels drets dels poblesAl Caucas del Nord hi opera des del 2007 una insurgència armada jihadista que vol establir a la regió l'Emirat del Caucas, un estat independent basat en la xaria. En la seva lluita contra Rússia, els combatents txetxens nacionalistes laics que dominaven les files rebels fins al 2005 van ser progressivament substituïts per mujahidins de tot el Caucas del Nord que defensaven la jihad. L'Emirat del Caucas és, doncs, un moviment jihadista, però independent d'Al-Qaida. Tot i el discurs del Kremlin, que es va concretar a partir de l'11-S i assegurava que la insurgència txetxena no era res més que terrorisme inspirat i finançat per Al-Qaida, la realitat és ben diferent.

De fet, el Kremlin va llançar una maniobra propagandística dos dies després de l'assassinat del líder d'Al-Qaida amb l'objectiu de presentar un combatent estranger mort a Txetxènia com el Bin Laden rus. Tot el soroll mediàtic sobre l'assassinat s'explica, de fet, per la necessitat imperiosa que va tenir Moscou de recordar que ells també lluiten contra el terrorisme internacional, i de manera no menys efectiva que els EUA.

Però la majoria d'evidències semblen indicar que el terrorisme al Caucas del Nord és un fenomen independent. Aleksei Malaixenko, expert en islam del Centre Carnegie de Moscou, afirma que "l'impacte de l'estranger (en la insurgència) és molt dèbil, les arrels dels problemes es troben en la situació de la regió, no en la de fora". I quina és aquesta situació? Segons Aleksandr Txerkàssov, de l'ONG Memorial, els factors de radicalització són la pobresa, taxes d'atur que superen el 50% i la corrupció. I, sobretot, "una dècada d'operacions antiterroristes". Segons el tinent Aleksandr Butin, la majoria d'atacs són protestes contra la corrupció generalitzada de l'Estat. I és precisament aquesta corrupció la que finança el terrorisme a través d'impostos revolucionaris.

Una altra diferència cabdal allunya l'Emirat del Caucas d'Al-Qaida: el seu principal enemic és Rússia, no els Estats Units o Occident. Els discursos de l'emir Doku Umàrov reflecteixen una jihad local, no global. Només en una ocasió l'Emirat del Caucas va declarar explícitament que els seus enemics, a part de Rússia, eren també els Estats Units, la Gran Bretanya i Israel, però aquesta amenaça va durar exactament dos dies. Umàrov va retractar-se d'aquesta declaració i poc després el principal ideòleg del moviment va arribar a demanar ajuda als Estats Units en la seva lluita contra "l'agressor rus", posant de manifest que els interessos dels Estats Units i de l'Emirat coincidien a causa de l'adversari comú.

El pretext de Rússia

De fet, l'Emirat del Caucas ni tan sols està catalogat com una organització terrorista pel departament d'Estat dels EUA. I la mort de Bin Laden no sembla que l'hagi trasbalsat especialment: durant aquesta setmana, la majoria de pàgines web vinculades a l'Emirat del Caucas no s'han fet ressò de la notícia. Per tant, segons les evidències sembla que es tracta d'un fenomen endogen. La teoria escampada pel Kremlin que situa Al-Qaida com el principal finançador, executor i ideòleg de l'organització seria una excusa per eludir les seves responsabilitats al Caucas i guanyar-se la complicitat internacional.

stats