Crònica 04/06/2011

Som testimonis del robatori més gran de la història

Euroescèptic "A la UE torna a haver-hi una política colonialista sobre els països que tenen més dificultats" Esquerres "Només es pot parlar del rescat des del cinisme i la ironia"

M.f.
2 min
Carvalho da Silva ahir al seu despatx a Lisboa, des d'on pot veure totes les seus del govern.

No accepta cap imposició des de fora i ho argumenta de totes les maneres possibles. "Estem en venda", diu de manera irònica. Manuel Carvalho da Silva (Viatodos, 1948) és un tità del sindicalisme. Presideix la CGTP, el sindicat majoritari a Portugal, amb uns 800.000 afiliats, des del 1986, i a partir del 1999 va passar a ser-ne secretari general. Al desembre ho deixa. Què farà a partir d'ara? Es dedicarà a la política? "M'agrada la incertesa pel futur", diu.

Com veu el rescat de Portugal?

Molt malament. Només se li pot dir rescat amb ironia i cinisme perquè un pla com aquest -la prova és Grècia - provocarà més recessió econòmica i més atur, augmentarà la pobresa i les desigualtats i d'aquí un any deurem més del que tenim actualment. Per tant, això no és precisament un rescat. És la insistència en un model que beneficia els grans bancs, els grups econòmics i essencialment el centre d'Europa.

Què proposa, doncs?

Els països europeus s'haurien de poder refinançar juntament amb el Banc Central Europeu amb les mateixes condicions amb què es refinança la banca privada. També cal replantejar els terminis per retornar el deute, a més la UE no pot interferir en les condicions laborals.

Els partits majoritaris veuen amb bons ulls els pla...

Estan dient mentides molt greus.

Es compliran els terminis?

És impossible, en tenim prou de veure la resposta de Grècia i Portugal. A la Unió Europea torna a haver-hi una política colonialista d'imposició sobre els països amb més dificultats. Només cal veure aquesta escena patètica d'Alemanya amb els cogombres infectats.

Saben els treballadors què els espera d'aquí uns mesos?

Encara no. Estem en període d'eleccions! Els resultats electorals constataran que no s'ha fet una bona campanya.

Se sap el deute real del país?

De cap manera. Se'ns ha manipulat d'una manera totalment inqualificable i se'ns ha fet veure que el deute era públic quan s'ajudava el sistema financer. Estem en un moment en què la societat assisteix des de fa un temps, però sobretot amb el que es coneix com la crisi mundial, al robatori més gran de la història de la humanitat. És la realitat.

Pot encaixar Portugal totes les mesures de rescat en l'àmbit legal?

Alguns dels punts són anticonstitucionals. Però cap partit ho ha dit durant la campanya. Com es resoldrà? En aquesta situació, cal incentivar el vot d'esquerres.

stats