INDÚSTRIA
Crònica 25/12/2010

El tèxtil tanca una dècada en crisi

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEls efectes de la crisi econòmica dels dos últims anys no són nous per a la indústria tèxtil catalana, immersa en un procés de reconversió forçosa que ha reduït a la meitat el nombre d'empreses i de treballadors al sector en deu anys.

El patiment perllongat i la baixada en la virulència de la crisi durant el 2010, dóna motius per a un cert optimisme de cara a l'any vinent, tot i les moltes incerteses que presenta. "El 2011 serà molt complicat, però no més que aquest any; som al fons de l'abisme", va explicar a l'ARA el secretari general de la Federació Tèxtil Sedera (FTS), Andrés Borao.

Després d'haver tocat fons, el ritme de destrucció d'ocupació s'ha moderat durant el 2010. Catalunya ha perdut 3.200 llocs de feina al sector tèxtil fins al novembre, un terç dels que van destruir-se l'any passat, segons les dades del Centre d'Informació Tèxtil i de la Confecció (CITYC). També s'ha frenat el ritme de tancaments. El teixit ha perdut setanta empreses, mentre que l'any passat la crisi va arrossegar 185 fabricants tèxtils a la desaparició.

De cara a l'any que ve, el sector tèxtil espera beneficiar-se de la lenta recuperació que ja ha començat a experimentar el conjunt de la indústria gràcies a la revifada de les exportacions al mercat europeu, ja que el consum interior segueix en hores baixes. Les vendes del sector tèxtil a l'exterior van créixer gairebé un 10% en valor en el tercer trimestre de l'any, tornant a xifres precrisi del 2008.

El perill de l'escalada de preus

Un dels principals maldecaps que arrossegarà el tèxtil el 2011 és l'augment desmesurat del preu d'algunes matèries primeres, com ara el cotó, que s'ha duplicat i no mostra senyals de moderació.

Si aquesta tendència es manté pot truncar la recuperació. Segons Borao, aquests preus faran inviable assumir els costos i algunes empreses entraran en pèrdues. "Algunes indústries no podran aguantar i ja veurem com reacciona el mercat perquè l'increment dels preus també es traslladarà, de retruc, a d'altres fibres", va vaticinar el secretari general de la federació sedera.

A banda d'aquest factor, d'altres incerteses se centren en l'evolució del sector financer i l'arribada de crèdit a les empreses, ja que les restriccions que persisteixen també frenen el creixement d'alguns fabricants.

Cotoners i seders, més forts

La factura de la crisi no és igual a tot el sector, ja que determinades activitats més lligades a la confecció s'han vist més castigades per la caiguda del consum.

Els cotoners i els seders s'han beneficiat d'una activitat més diversificada, ja que el seu producte no només acaba a les botigues, sinó que també es dirigeix a indústries com la de l'automoció.

Davant la crisi, el sector s'ha decidit a fer pinya i a partir de l'1 de gener del 2011 els representants empresarials parlaran amb una sola veu al conjunt de l'Estat des de la nova patronal Texfor. L'organització, amb seu a Sabadell, agruparà les quatre associacions del tèxtil de capçalera: els llaners, cotoners, seders i la indústria d'acabats tèxtils.

stats