DEBAT AL PSOE
Crònica 27/02/2011

I un 'ticket' a l'americana entre Rubalcaba i Chacón?

S'ha obert la veda successòria i el PSOE és una olla que bull. Tots els dirigents hi diuen la seva. Les travesses són clares: o Rubalcaba o Chacón. I per què no tots dos junts?, diuen alguns amb la boca petita.

J.r.
2 min
És difícil que hi hagi primàries entre Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba, que ocupen dos ministeris d'Estat i que, a més, tenen una bona relació personal.

Madrid.Zapatero encara no ha dit què farà amb el seu futur però tothom, dins del partit, sembla treballar amb l'escenari que caldrà buscar-li un relleu per a les eleccions de l'any que ve. A les executives federals aquest és un tema tabú del qual no es parla, asseguren alguns dels dirigents socialistes que en formen part. El president del govern espanyol i líder del PSOE no té pressa i contempla des de la Moncloa com es van posicionant tots els dirigents respecte a les dues opcions que hi ha sobre la taula: el vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, o la ministra de Defensa, Carme Chacón.

Aquesta setmana, en el formigueig d'especulacions que corren per Madrid, alguns polítics pròxims a Zapatero s'han començat a preguntar en veu alta: "I per què no un ticket a l'americana entre Rubalcaba i Chacón, a l'estil d'Obama i Biden?" Hi ha dirigents que en privat avalen aquesta possibilitat: un cartell electoral doble, amb el portaveu del govern espanyol i ministre de l'Interior com a número 1 i la ministra del PSC com a 2. Tenen tot un argumentari a punt per justificar-ho. Altres veus de Ferraz, però, ho descarten de ple.

Els partidaris d'aquesta opció només hi veuen que beneficis. Un tàndem electoral, expliquen, evitaria haver de convocar unes primàries, un procés que els seguidors de Rubalcaba no volen i que, en canvi, pregonen els que l'any 2000 formaven part de Nova Via, el corrent intern de Zapatero, que ara temen el retorn de la vella guàrdia felipista.

Tothom coincideix que el vicepresident primer i ministre de l'Interior no s'enfrontarà a un altre candidat en unes eleccions internes i menys amb la ministra de Defensa: suposaria un fort desgast per al PSOE que s'instal·lessin en un debat intern i públic durant mesos, enmig dels problemes econòmics actuals, i protagonitzat pels titulars de dos ministeris d'Estat i de fort pes polític. Per tant, alguns dirigents que no es decanten per cap de les dues opcions de manera clara creuen que la síntesi seria la millor solució: "Si tenim dos grans actius, per què hem de prescindir d'un d'ells?" Objectiu 2016

Una campanya dual, en què als cartells electorals hi aparegués el rostre de tots dos polítics, seria poc habitual. Els partits acostumen a concentrar tota l'atenció en el rostre del candidat a president. La idea del ticket a l'americana, amb dues persones que comparteixen protagonisme, podria obligar el PP a repensar la seva campanya electoral.

Els defensors d'aquesta tesi, que comença a treure el nas, tenen clar que suposaria una aposta intergerenacional: connectar el felipisme amb les noves generacions que simbolitza Chacón. Justament, els que descarten per complet el tàndem creuen que això seria assenyalar la política del PSC com a únic relleu natural de Rubalcaba per al 2016, tant si guanya com si perd. Aquesta lectura de futur pot ser la que freni en sec un possible tàndem.

Chacón té, però, una altra carta: si vol resistir, el PSOE necessita mobilitzar Catalunya i aquesta pot ser la clau que obre el pany per omplir el Palau Sant Jordi. I a la seu de Ferraz, ho saben.

stats