SALUT LES RETALLADES DEL GOVERN
Crònica 01/04/2011

La tisorada més gran al sistema de salut pública

Lara Bonilla
4 min
Reducció de plantilles La no-renovació dels contractes de treballadors eventuals és una  de les mesures que hi ha damunt la taula. El conseller Ruiz assegura, però, que no afectarà el servei que rep el pacient.

El departament de Salut ja té damunt la taula els plans de xoc dels hospitals catalans per reduir la despesa. Ara li toca al conseller Boi Ruiz la difícil tasca d'elaborar el nou mapa de la sanitat catalana retallant despeses sense malmetre la qualitat. Una feina titànica que s'haurà de fer garantint l'equilibri territorial i que no es decidirà abans del 22 d'abril.

Salut disposa d'entre 850 i 1.000 milions d'euros menys de pressupost, cosa que vol dir que contractarà menys activitat als centres i els pagarà a un preu inferior però són els hospitals els que han de proposar per on retallen en funció de les seves necessitats. La retallada del pressupost de cada hospital per a aquest anys és d'un 10% de mitjana, però hi ha centres que superen aquesta xifra. És el cas de l'Hospital Joan XXIII, de Tarragona, que reduirà la despesa un 16%, i el Verge de la Cinta, de Tortosa, que ho farà un 12,8%. La majoria d'hospitals han proposat tancar llits i quiròfans a partir de Setmana Santa. L'objectiu és utilitzar els períodes de vacances, quan hi ha menys pressió assistencial, per tancar serveis. Aquest any, però, l'horari d'estiu s'ampliarà més temps. Altres mesures passen per aprimar estructures directives i personal. Segons el conseller, aquestes mesures només es notaran en les llistes d'espera, que augmentaran. Boi Ruiz diu que no es tanquen serveis sinó que es reorganitzen en el territori. Els sindicats i els professionals, però, no ho veuen igual i alerten que pot posar en perill els serveis que rep el pacient. Les últimes a advertir-ho han estat les infermeres, que ahir es van reunir amb el conseller. "Les retallades poden posar en risc la seguretat de l'usuari, ja que les infermeres no podran mantenir la qualitat de les cures que ofereixen als ciutadans", va dir Mariona Creus, degana del Col·legi d'Infermers de Catalunya.

Quiròfans Tancament a la tarda

"Mentre els malalts siguin operats, els quiròfans poden tancar al matí, a la tarda o quan vulguin", va dir ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz. Diversos hospitals han proposat tancar quiròfans a la tarda, ja que es reduirà l'activitat quirúrgica programada. És el cas de l'Hospital Verge de la Cinta, l'Hospital Trueta i Vall d'Hebron, on a partir de la setmana que ve es tancaran fins a vuit quiròfans durant les tardes. Altres centres també proposen tancar alguns quiròfans al matí. L'Hospital Joan XXIII de Tarragona tancarà un de matí i tots els de la tarda a partir de l'1 de maig i l'Arnau de Vilanova de Lleida només mantindrà els quiròfans d'urgències durant Setmana Santa, els ponts i l'estiu.

Llits i plantes Reducció també a l'UCI

Hi ha molts hospitals que han proposat reduir despesa tancant alguns llits, una mesura que és conseqüència directa del tancament de quiròfans. L'Hospital de Bellvitge proposa tancar 48 llits, el Clínic entre 50 i 100 i el Verge de la Cinta 35, mentre que al de Mataró es vol tancar una unitat d'hospitalització de 42 llits, és a dir, una planta. També hi ha damunt la taula la possibilitat de reduir de 13 a 10 els llits de la UCI. En el cas de l'Arnau de Vilanova, es volen reduir llits en cirurgia i otorinolaringologia.

Serveis Des de classes de prepart a salut mental

El pla de xoc de l'Hospital Clínic -que, com la resta, és provisional, ja que ha de ser Salut qui hi dóni el vist-i-plau- proposa tancar el servei d'educació maternal, és a dir, les classes de prepart de La Maternitat. Un altre servei que perilla és el dispensari d'urgències extrahospitalaris del carrer València. En el cas del Parc Taulí, es tancarà una part del centre quirúrgic ambulatori i del centre sociosanitari i els pacients es recol·locaran o es derivaran a altres centres de la zona. L'hospital de Mataró proposa tancar el centre d'Atenció a la Dependència en Salut Mental, segons ha denunciat el sindicat CATAC.

Plantilles No es cobriran vacants

Alguns centres ja han anunciat que als treballadors eventuals no se'ls renovaran els contractes i que les baixes i substitucions no es cobriran. Fins i tot podrien produir-se expedients de regulació d'ocupació (ERO) als centres concertats. A Bellvitge uns 200 treballadors eventuals poden perdre la feina i al Verge de la Cinta uns 60, per posar-ne només uns exemples. La retallada, segons UGT, afectarà 7.300 treballadors. També s'aprimaran estructures: al Trueta es volen reduir un 25% els càrrecs directius.

Proves Menys TACs i més ecografies

Ja ho va dir el gerent de l'Hospital Clínic als treballadors en una de les últimes reunions. Si amb les dues proves s'obté el mateix resultat, val més una ecografia que un TAC. L'objectiu és intentar reduir les proves complementàries com els TACs o les ressonàncies. Una pràctica habitual quan un pacient del CAP arriba a l'hospital és que li tornin a repetir la mateixa prova. L'objectiu és acabar amb aquesta despesa innecessària i millorar l'eficiència.

Atenció primària Un 15% menys de pressupost

El conseller vol augmentar el nivell de resolució de l'atenció primària per descongestionar els hospitals. Els metges de família ja hi estan d'acord, però demanen més recursos per fer-ho. La Societat de Medicina Familiar i Comunitària denuncia que els CAP catalans tenen enguany entre un 10% i un 15% menys de pressupost. La partida destinada a cobrir substitucions s'ha reduït, per exemple, més de la meitat.

stats