DIMISSIÓ DE STRAUSS-KAHN
Crònica 20/05/2011

La titular francesa de finances pot presidir l'FMI

Isaac Lluch
1 min

Berlin.Una sorprenent i ràpida manifestació d'unitat es va dibuixar ahir a Europa després de la dimissió de Dominique Strauss-Kahn com a director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI). Mentre els països emergents, amb la Xina al capdavant, s'afanyaven a reivindicar el seu rol en els màxims organismes internacionals, els governants del Vell Continent van tancar files per mantenir un dels seus a la vacant que deixa el mandatari dimissionari francès.

La favorita a la cursa per dirigir l'FMI és la també francesa ministra de finances, Christine Lagarde. La premsa alemanya coincidia que la cancellera Angela Merkel s'havia avingut a renunciar a un candidat propi i es feia ressò de "la molt bona entesa" que manté Lagarde amb el seu homòleg alemany Wolfgang Schäuble. "Penso que hem de proposar un candidat europeu, i ràpidament", va avançar Merkel a Berlín, sense voler donar cap nom. "És natural que els estats membres de la UE, com a principal contribuent del Fons, acordin un candidat fort", va secundar la portaveu del president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.

Sense l'FMI no hi ha solució per a la crisi de l'eurozona. Per això els europeus creuen que encara és prioritari el seu lideratge. El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, que deixa el càrrec a l'octubre, també ha sonat com a relleu de Strauss-Kahn. Per un pacte no escrit, Europa i els Estats Units es reparteixen la direcció de l'FMI i del Banc Mundial, respectivament. Ara aquest vell ordre pot variar. "Els països emergents haurien de tenir representació en els nivells superiors de l'FMI", va advertir la portaveu del ministre d'Exteriors xinès, Jiang Yu.

stats