En breu
Crònica 26/03/2012

Els 'tories' acordaven reunions amb Cameron per diners

Ara
1 min
Els 'tories' acordaven reunions amb Cameron per diners

BARCELONADimiteix el tresorer dels 'tories'

El cotresorer del Partit Conservador britànic, Peter Cruddas, va dimitir després que The Sunday Times revelés ahir que havia ofert reunions amb el primer ministre, David Cameron, a canvi de diners. Uns periodistes del rotatiu es van fer passar per donants del partit i, amb una càmera oculta, van enregistrar Cruddas demanant-los donatius de fins a 300.000 euros anuals per sopar amb Cameron o amb el ministre d'Economia, George Osborne. "I si alguna actuació del govern no els agrada, farem arribar el missatge", va dir Cruddas als suposats donants.

Cameron ordena una investigació

El primer ministre britànic, Davic Cameron, va qualificar ahir els fets destapats pel dominical de "completament inacceptables" i va assegurar que no és així com els conservadors financen el seu partit. "No hauria d'haver passat -va assegurar ahir Cameron- i obrirem una investigació al partit per assegurar-nos que això no es repeteixi". I el cotresorer dimissionari va puntualitzar ahir que, en cap cas, "els donants del partit no condicionen la política ni obtenen accés il·lícit als polítics".

La relació entre economia i política

La revelació del The Sunday Times ha reobert el debat sobre el finançament dels partit polítics britànics. L'any 2010 el mateix David Cameron, abans de ser elegit primer ministre, ja va alertar, de la influència del món econòmic i empresarial sobre el polític: "Serà el pròxim gran escàndol que veurà la llum algun dia". Ahir els conservadors es van defensar amb l'argument que ja tenen regles estrictes per controlar les donacions al partit i que compleixen plenament amb la legalitat vigent.

stats