Crònica 26/10/2011

Els 'tories' volen recuperar competències de la UE

El primer ministre britànic, David Cameron, està més debilitat que mai. La rebel·lió d'una vuitantena de diputats tories sobre la Unió Europea evidencia que no controla el seu partit.

Marc Vidal
2 min
Una majoria de britànics optarien ara per deixar la UE segons un sondeig si es fes un referèndum sobre la qüestió.

BARCELONA.El primer ministre britànic, David Cameron, passa el pitjor moment de la seva carrera política des que va accedir al lideratge dels conservadors, ara fa sis anys. El seu partit el va sotmetre dilluns a la nit a una humiliació pública quan 80 diputats conservadors van votar a favor de celebrar un referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea, en contra de la consigna que ell havia donat. La proposta no va prosperar, ja que s'hi van oposar en bloc els liberaldemòcrates -que governen en coalició amb els conservadors- i els laboristes.

Però el mal ja estava fet. I la conclusió que se'n treu és que Cameron no controla el seu grup parlamentari, on té diputats disposats a plantar-li cara i, fins i tot, a posar-li bastons a les rodes. Més encara des d'ara, en què, vist l'èxit de convocatòria que van tenir, es podrien sentir esperonats a repetir operacions semblants contra el primer ministre per altres qüestions.

Cameron va optar ahir per minimitzar al màxim, de cara enfora, el disgust que es va emportar dilluns i, després de dir que els diputats que no li van fer cas eren companys que valora, va explicar que no els ho tindria en compte: "Ni sang, ni rencor, ni amargor", va assegurar el primer ministre. Per apaigavar una mica més el foc, el secretari d'Educació, MichaelGove -col·laborador directe de Cameron-, va assegurar que el govern britànic es podria plantejar recuperar competències de Brussel·les. "Crec que hauríem de recuperar la política d'ocupació, hauríem de recuperar els poders que afecten el nostre creixement econòmic", va dir Gove.

És, de fet, una idea a la qual s'ha referit alguna vegada el mateix Cameron, però que mai no ha arribat a concretar, conscient que el seu aliat de govern, el vice-primer ministre, Nick Clegg-líder dels liberaldemòcrates-, és un europeista convençut. Ahir mateix Clegg va descartar que el govern planegi qualsevol pas enrere en la integració del Regne Unit a la UE. "Europa no es canvia amb assalts de matinada a Brussel·les. Es fa establint la necessitat de canviar coses i després disutint i convencent els altres països", va dir el vice-primer ministre tancant la porta a cap iniciativa en aquest sentit.

Més envalentits que mai

Un de cada quatre diputats conservadors va girar l'esquena a Cameron a l'hora de demanar un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE. I es va alinear amb els posicionaments més euroescèptics, que mai fins ara havien tingut tanta acollida entre les files conservadores. Ni tants sols en l'època en què Margareth Thatcher, la dama de ferro, era la lídertoryi ocupava el càrrec de primera ministra.

Cameron es defineix a ell mateix com un "euroescèptic pràctic" que creu que és millor per al Regne Unit quedar-se dins de la UE, ja que el mercat únic europeu és on van a parar la meitat de les exportacions britàniques. Segons una enquesta que ahir va publicar el diariThe Guardian, el 49% dels britànics votarien a favor de deixar la Unió Europea, mentre que el 41% optarien per mantenir el lligam actual. És un dels percentatges més alts d'euroescepticisme que s'han vist al Regne Unit els últims anys.

stats