ELS LÍMITS DEL COMERÇ BÈL·LIC
Crònica 09/03/2011

Un tractat per desarmar Futurs Gaddafi arreu del món

Les Nacions Unides estudien aprovar l'any vinent un tractat per evitar la venda d'armes a països amb conflictes bèl·lics o règims que no respectin els drets humans, com és el cas de Líbia.

Núria Ferragutcasas
2 min
Molts dels països que han venut armes al règim libi ara denuncien l'ofensiva deGaddafi i anuncien un embargament d'armes.

Corresponsal a washingtonEn temps de crisi econòmica com l'actual, mantenir vendes és tot una proesa però per a alguns paraules com recessió o estancament són desconegudes. La despesa militar i el comerç d'armes han continuat creixent durant els últims tres anys de crisi. Segons un informe de l'Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm (SIPRI), les 100 principals empreses d'armes del món van facturar 293.000 milions d'euros el 2009, un 8% més que l'any anterior. Són milers de pistoles, fusells, bales i tancs que acaben, segons organitzacions pacifistes, en zones de conflicte o en mans de violadors dels drets humans perquè no existeix cap legislació internacional amb força legal que controli el comerç d'armes convencionals.

De vendre a embargar

La violència contra els manifestants pacífics del Pròxim Orient perpetrada per règims autoritaris posa en relleu la necessitat d'impulsar el Tractat de Comerç d'Armes que debat aquests dies l'ONU. "Si aquest tractat s'aprovés, els drets humans deixarien de ser esclafats per les armes, com passa ara a Líbia", assegura Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau. Molts països demòcratics que aquests dies han defensat les revoltes pacífiques a Egipte o denunciat Gaddafi havien venut armes a dictadors. Entre el 2006 i el 2009, els països de la UE van vendre armes per 1.400 milions d'euros, segons la campanya Armes sota Control.

Els representants de 192 països i activistes d'organitzacions pacifistes es van reunir la setmana passada a Nova York per discutir els punts més importants de l'esborrany del futur tractat d'armes que podria aprovar-se l'any que ve. "L'objectiu més important és impedir la venda a països amb conflictes bèl·lics o a règims que no respectin els drets humans", explica Armadans, que considera un èxit el fet que existeixi aquesta negociació. "Ha estat molt difícil arribar aquí i ara tenim un text ambiciós que hem d'aconseguir que sigui aprovat per una majoria de països", diu el director d'una de les organitzacions que ha participat en el debat, i afegeix que el text ha d'anar acompanyat d'un fons per a les víctimes d'armes.

D'altra banda, el juliol que ve, durant la segona reunió preparatòria del text, els països parlaran més concretament de les condicions que han de regir el comerç d'armes. "Les transferències d'armes s'haurien de realitzar quan els govern exportador i l'importador tinguin la capacitat i els controls per mitigar el risc que les armes acabin en mans de criminals o siguin afectades per la corrupció", afirma Tobia Bock, representant de Transparència Internacional.

Cada minut que passa una persona mor a causa de la violència armada i milers són ferides. Segons Armadans, aquestes dades podrien reduir-se si entra en vigor un tractat "ambiciós" com a eina preventiva per evitar futures tragèdies. Un altre dels criteris importants del text és quines armes són regulades. Alguns països com els Estats Units volen que fusells, pistoles i municions quedin fora de la legislació. "Si els fusells i les pistoles no hi entren, el tractat no tindrà el mateix efecte", adverteix Armadans.

stats