Crònica 13/12/2011

La transparència de la Corona britànica no l'eximeix de culpes

Eva Ontiveros
2 min
La reina Elisabet II en una cerimònia del Remembrance Sunday a la Cenotaph, a Londres, el 13 de novembre.

LONDRESCom es finança la feina de la reina d'Anglaterra? Quin cost té la família reial per a cada contribuent? O, quantes joies i propietats pertanyen a la Corona? La resposta a aquestes preguntes es recull cada any en un informe que publica la casa d'Elisabet II -que se sustenta d'ingressos públics i privats- i que es pot descarregar a la seva pàgina web. Malgrat aquest afany de transparència, la Corona britànica no està exempta d'escàndols. Ans al contrari. La monarquia britànica ha estat una de les més prolífiques a Europa a l'hora de proporcionar carn als tabloides, però generalment ho ha fet per motius del cor.

El segle XX va ser particularment fecund, començant als anys 30 amb l'abdicació del rei Eduard VIII per casar-se amb una dona americana que ja tenia dos exmarits (qui no ha vist El discurs del rei?), fins als 90, que van acumular tres divorcis reials. Històries d'affairs i rumors mai comprovats de fills il·legítims han marcat anys de reialesa.

Acusacions de corrupció

Però el segle XXI va portar una nova dimensió: les acusacions de corrupció i de tràfic d'influències per part de membres de la família reial. El casos més recents han afectat tres fills de la reina i dues de les seves joves. El príncep de Gal·les va ser acusat el 2009 d'interferir en inversions multimilionàries al centre de Londres. Quan la família reial de Qatar va escollir l'arquitecte avantguardista Richard Rogers per construir un luxós complex d'apartaments al Chelsea Barracks, no comptaven que Carles d'Anglaterra, que té ambicions artístiques pròpies, estaria tan horroritzat per la manca de classicisme del projecte que decidiria intervenir personalment i de sotamà contra el disseny.

Més recentment, el seu germà Andreu, que fins fa poc feia de representant especial de Comerç, va haver de deixar el càrrec quan entre la informació filtrada per Wikileaks va aparèixer que havia estat discutint suborns al Kirguizistan. La gota que va fer vessar el got, però, va ser una nova revelació, la de la seva estreta amistat amb Jeffrey Epstein, un multimilionari americà acusat de pederàstia.

Al fill petit de la reina, el príncep Eduard, i a la seva dona, la comtessa de Wessex, se'ls va aconsellar que abandonessin les seves carreres al capdavant d'una productora de televisió i d'una empresa de relacions públiques, respectivament, ja que les seves activitats comercials cada cop eren menys invulnerables a l'escrutini públic i compatibles amb els seus rols a la casa reial.

Però l'escàndol que més es recorda és el de Sarah Ferguson, l'exdona del príncep Andreu. En una operació secreta orquestrada pel tabloide News of the World el 2010, un periodista que es feia passar per un xeic àrab va enregistrar com l'exduquessa de York estava disposada a vendre l'accés al seu exmarit a canvi de mig milió de lliures. Ferguson va deixar de pertànyer a la família reial després del seu divorci, però les seves accions segueixen esquitxant la monarquia britànica.

stats