Crònica 22/12/2010

El traspàs enviarà 700 càrrecs polítics a l'atur

La feina de centenars de persones -sobretot alts càrrecs i personal eventual- acabarà de manera sobtada quan cessi l'actual govern. Indirectament, però, hi ha molta més gent que veu perillar el seu lloc.

Roger Tugas
2 min
El govern en funcions farà avui la seva última reunió i la setmana vinent pot començar el traspàs al nou executiu de Mas.

BarcelonaÉs una quantitat que no alterarà sensiblement les dades sobre l'increment mensual d'aturats, però entre 600 i 700 persones perdran automàticament la feina abans d'acabar l'any si finalment el candidat de CiU, Artur Mas, és elegit president demà. Carlos Villalante, dirigent de la federació de serveis públics d'UGT, calcula que aquesta és la xifra d'alts càrrecs i personal eventual que actualment ocupa el govern d'esquerres.

En aquest col·lectiu hi ha càrrecs de tot tipus, des dels mateixos consellers fins a personal de designació política i de confiança, com els seus caps de gabinet, els seus secretaris o els seus directors generals, entre altres. En tots aquests casos, la persona cessa quan ho fa qui l'ha designada; és a dir, quan s'efectua el canvi de govern.

Llocs indirectes i organismes

Tot i això, Villalante avisa que la xifra de persones que poden perdre la feina amb el traspàs pot ser molt més llarga. Així, cal tenir en compte també que el govern hauria ocupat "de manera indirecta" una quantitat semblant de persones, "entre 600 i 700", que estarien treballant en diferents departaments com a assessors, tècnics qualificats o tècnics facultatius, per exemple.

En alguns d'aquests casos, la persona hauria aconseguit la plaça en propietat a través de processos que el dirigent d'UGT defineix com a "públicament correctes i privadament incorrectes" o, el que seria el mateix, plens d'irregularitats. Els sindicats ja s'han encarregat de denunciar algunes situacions d'aquest tipus, i de vegades s'han invalidat les contractacions. En els casos en què no ha estat així, el nou govern hauria de localitzar-los i decidir si els renova o no la confiança.

De la mateixa manera, les agències i les entitats i empreses públiques sembla que ocupen "molta gent" de confiança política, tot i que en aquest cas la xifra concreta encara és més difícil de determinar, segons Villalante. Quan CiU s'encarregui de l'executiu, també podrà fer net en aquests organismes, que són una bona fórmula per situar càrrecs polítics de manera discreta. Aquest estiu la Generalitat tenia 247 entitats públiques, algunes de les quals -poques- s'han suprimit arran del darrer pla d'austeritat del govern.

Per que es deixin de cometre alguns d'aquests abusos, Villalante reclama "més transparència" en la contractació evitar "el desprestigi de la funció pública i dels bons professionals" que hi treballen.

stats