LES POLÍTIQUES D'IMMIGRACIÓ
Crònica 08/02/2011

"Les traves en el Vot immigrant han estat enormes"

Reptes Xavier Bosch és el nou responsable d'Immigració del Govern. Prioritzarà desenvolupar la llei d'acollida de Catalunya i espera influir en el contingut del reglament de la llei d'estrangeria

Joan Serra
2 min
Xavier Bosch al despatx de la direcció general d'Immigració.

Sense la intervenció d'Àngel Colom, vostè no hauria estat director general d'Immigració?

No ho sé. Sóc membre del secretariat d'immigració de Convergència, que va fer constar l'interès que una persona d'aquest secretariat fos el director general d'Immigració, per donar continuïtat a una feina que s'ha fet des del partit.

Es donava per fet que Josep Pera, regidor a l'Ajuntament de Badalona, ocuparia el càrrec.

Hi havia diversos noms sobre la taula, i el conseller i el president Artur Mas van optar per mi. No tinc res a dir en contra de Josep Pera i no tinc cap objecció a la feina que ha fet a Badalona. Al contrari, em sembla molt lloable i hi penso col·laborar. No hi ha una rivalitat entre ell i jo. S'havia de prendre una decisió, van haver-hi diversos moviments i es va decidir el que es va decidir.

Només un 13% dels extracomunitaris amb dret a vot a Catalunya han formalitzat la seva inscripció al cens electoral. Com s'ho explica?

És una proporció massa baixa. Les dates [per inscriure's] no eren les més adequades i, a Catalunya, se situaven després d'unes eleccions. L'altre factor que hi va influir és que encara estem lluny de les municipals. S'han fet arribar crítiques al ministeri, per com es va organitzar el procés i pel fet que els immigrants haguessin de demanar un certificat a la policia, que s'havia de pagar. Les traves burocràtiques en el vot immigrant han estat enormes. L'Estat no ha posat prou èmfasi en la campanya d'informació. No s'ha motivat la inscripció en el cens.

És partidari que puguin votar tots els estrangers que resideixen legalment a Catalunya?

Sí. La gent que viu en aquest país i que té un cert arrelament ha de poder votar, com a mínim, en les eleccions municipals.

Aprendre català ha de ser una exigència?

Quan es faci el reglament de la llei d'acollida, un dels factors claus serà el coneixement de la llengua. No sé com se n'ha de dir exactament...

Potser obligatorietat de conèixer la llengua catalana?

S'ha de valorar el fet de conèixer la llengua. No voldria avançar quin concepte s'ha de fer servir. Recordo, però, que és un tema de consens. Fins i tot la meva opinió és bastant secundària.

Dóna suport a les mocions aprovades per diversos ajuntaments que pretenen castigar la immigració incívica?

Els actes d'incivisme es valoren de manera diferent en funció de cada ajuntament. Les mocions obeeixen a una necessitat urgent dels municipis per posicionar-se, però és un tema que hem de pactar entre tots. I ho hem de discutir en el marc del reglament de la llei d'estrangeria i del reglament de la llei d'acollida. Ofereixo als ajuntaments arribar a un consens institucional i polític que plantegi un acord satisfactori .

Entén la petició de l'alcaldessa de Salt de demanar que els municipis veïns absorbeixin part de l'alumnat immigrant de la seva ciutat?

L'entenc. I comparteixo la mesura. El departament d'Ensenyament és el que ha respondre en aquest cas. Hem de trobar els mecanismes per aconseguir un cert repartiment dels alumnes. La proporció de nouvinguts no pot superar certs límits. No pot ser que una escola sigui només per a nens immigrants, perquè és un fre a la convivència.

stats