AEROLÍNIES
Crònica 23/02/2012

Els 2.600 treballadors de Spanair cobraran l'atur a partir de l'abril

Els treballadors de Spanair van pactar ahir les condicions per a l'extinció dels seus contractes després de la fallida de l'aerolínia. Rebran els sous pendents i començaran a cobrar l'atur a l'abril.

Elena Freixa
2 min
El Govern engegarà un pla de recol·locació per als treballadors -a la imatge, la seu a Barcelona- que durarà un any com a mínim.

BARCELONA.Els 2.600 treballadors de Spanair van rebre amb resignació l'acord "de mínims" amb l'administració concursal i la Generalitat. La signatura permetrà que s'accelerin els tràmits per cobrar les indemnitzacions a través del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) i rebre la prestació d'atur a partir del mes d'abril, segons va confirmar a l'ARA Antoni López, d'Usoc, el sindicat majoritari.

L'altre gran eix del pacte és la creació d'una comissió formada per representants del Govern i dels sindicats que garantirà una sortida laboral per a tots els afectats pel tancament. Per fer-ho hi intervindran el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i els serveis públics d'ocupació estatals en el cas dels treballadors de fora. La comissió s'ha marcat un període mínim d'un any per trobar feina als milers de treballadors a qui la fallida de Spanair ha deixat al carrer.

Set dels sindicats representats a les reunions van subscriure l'acord i només el Sepla (sindicat de pilots) se'n va quedar al marge. Els representants de la plantilla van admetre frustració en la negociació de l'expedient de regulació d'ocupació, i van assegurar que la situació d'insolvència de l'aerolínia els deixava "entre l'espasa i la paret". L'acord d'ahir, va defensar Usoc, permetrà desbloquejar la situació dels treballadors a curt termini. Està previst que dimarts que ve s'extingeixin els contractes, però el temps és just per poder gestionar la prestació d'atur per a tothom a partir del març i no serà fins a l'abril quan els treballadors comencin a cobrar-la. Això sí, l'atur tindrà efectes retroactius des de la data de l'extinció del contracte.

Cobraran els impagaments

L'acord amb la Generalitat i l'administració concursal també garanteix que els treballadors rebran la part de la nòmina de gener que no han cobrat (només van ingressar 1.000 euros) i també la nòmina del febrer. Les indemnitzacions per l'ERO seran de 20 dies per any amb un màxim de 12 mensualitats i 27.000 euros per treballador. El Fogasa aportarà una part important d'aquestes compensacions, ja que Spanair no té recursos per assumir-les. Els treballadors calculen que cobraran d'aquí sis mesos. Amb el pacte, Spanair compleix l'objectiu de resoldre l'ERO dins del termini d'un mes des que va anunciar que deixava de volar.

stats