Crònica 21/01/2011

Les tres opcions de Solaz sobre el cas Millet-CDC

El magistrat notifica aquest matí a les parts si finalment investigarà CDC pel finançament irregular en el cas Millet. Tot apunta que obrirà peça separada i que després deixarà el cas i marxarà a l'Audiència.

Marta Català / Oriol March
3 min
Fèlix Millet, a la Ciutat de la Justícia, on anava a declarar com a imputat pel saqueig del Palau.

BarcelonaEl temps s'esgota per a Juli Solaz perquè en breu traslladarà el seu despatx de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet, a l'Audiència de Barcelona i deixarà de preocupar-se del que els passi a Millet, a Montull i a CDC. Però abans ha de deixar enllestit si investiga els nacionalistes per cobrar comissions via Palau. Ahir ja tenia "escrita la decisió" d'obrir o no una peça separada per investigar el suposat finançament irregular de CDC en el cas Millet, segons va confirmar el jutge en una conversa telefònica amb l'ARA en què encara no va voler desvetllar el veredicte: "Demà al matí ho notificaré a les parts", va dir.

Els advocats de la Generalitat (representant el Consorci del Palau), la Fiscalia, els advocats de Millet i Montull, esperaven la notificació del titular del jutjat d'instrucció número 30 i a les 14.30 van abandonar les dependències judicials en veure que no els pensaven notificar res. Solaz pot escollir tres opcions. La primera, arxivar l'assumpte de CDC, és la més improbable, però tenint en compte que el magistrat va trigar mes i mig a admetre la querella del fiscal i ordenar als Mossos que registressin el Palau, i tres mesos a imputar Millet i Montull, saquejadors confessos, pot passar qualsevol cosa. Amb tot, sembla que el jutge, després de rebre moltes crítiques per la "lentitud" que li acritiquen els seus detractors, finalment obrirà peça separada.

1. L'arxiu de la causa

És l'opció més improbable, però en cap la possibilitat: "No, home, no, això és no és probable, no podria passar pas", deien ahir fonts judicials. Si fes una interlocutòria de sobreseïment, només quedaria oberta la causa del Palau en què hi ha la concessió del saqueig del Palau dels 3,3 milions d'euros de Fèlix Millet i Jordi Montull. Un cop notifiqui a les parts la seva decisió en una interlocutòria, esperarà que el Butlletí Oficial de l'Estat faci públic el seu nomenament i serà quan es traslladarà a l'Audiència de Barcelona, a l'avinguda Lluís Companys, en què s'encarregarà de la secció 22, creada fa poc: "No sé encara quan marxaré, però podria ser d'aquí uns dies [li han concedit el trasllat a l'Audiència de Barcelona]", va explicar el magistrat.

2. Obrir peça separada

És la gran reivindicació de la Fiscalia i ho era també del Consorci del Palau de la Música (format per la Generalitat, l'Ajuntament i el Ministeri de Cultura). Al novembre les dues parts van enviar al jutge un escrit en què li demanaven investigar les suposades comissions pagades a CDC per la constructora Ferrovial, companyia que sempre ha negat els pagaments. L'informe de l'Agència Tributària lliurat al jutge el 3 d'agost constata que CDC es va emportar 5,9 milions d'euros en comissions il·legals de fins al 4% de les obres públiques adjudicades pels governs de CiU des del 2000. A Àngel Colom se l'acusaria del desfalc de 72.000 euros per pagar els deutes del Partit per la Independència.

3. Peça separada i més...

"El que estaria bé és que el jutge Juli Solaz obrís una peça separada i diligències en funció de tot el que hem demanat les parts", van assenyalar fonts judicials. El Ministeri Públic va demanar la imputació de Daniel Osàcar i Colom, una petició que en 48 hores ha variat el Consorci del Palau i finalment ha desestimat demanar que imputin els dos convergents que podrien estar relacionats amb les irregularitats del Palau. Altres fonts judicials esperen que Solaz acabi imputant Osàcar i Colom i no es dediqui a obrir només la peça separada del cas Millet-CDC i "a marxar per deixar tota la feina al jutge que vindrà substitut i que haurà d'instruir el cas".

stats