ELECCIONS A RÚSSIA
Crònica 06/03/2012

El triomf de Putin, contestat

Vladímir Putin tornarà al Kremlim amb el rerefons de les denúncies per irregularitats a les eleccions presidencials. Centenars d'opositors van ser detinguts ahir a Moscou i a Sant Petersburg.

Bricio Segovia
3 min
MANIFESTACIÓ ANTI-PUTIN A MOSCOU
 La policia russa deté un manifestant anti-Putin davant de la seu central de la Comissió Electoral de Rússia. Els agents van arrestar ahir almenys 100 persones a Moscou, segons el partit opositor Una Altra Rússia. Almenys 20.000 persones van protestar contra el frau electoral a la capital russa. També va haver-hi detencions a Sant Petersburg.

MOSCOUPutin torna al Kremlin, i els russos, al carrer. Després de la victòria en primera volta de Vladímir Putin a les eleccions presidencials de diumenge, els carrers de Moscou i Sant Petersburg es van tornar a omplir ahir d'opositors que van denunciar el biaix dels comicis. Fins a 20.000 persones es van aplegar a la plaça Puixkin de Moscou, l'epicentre habitual de la contestació contra Vladímir Putin, l'únic indret autoritzat per dur a terme la manifestació.

La policia va actuar amb contundència i va detenir tothom que protestava fora de l'àrea autoritzada. Els principals incidents van tenir lloc davant la Comissió Electoral Central, on almenys un centenar de persones van ser detingudes quan intentaven trencar el cordó policial i cridaven consignes com ara "Acabarem amb la dictadura". Entre els activistes hi havia un dels dirigents opositors més històrics, l'escriptor i polític Eduard Limónov, un habitual a les comissaries de Moscou el 31 de cada mes, la data en què l'oposició extraparlamentària es concentra sense autorització per reivindicar l'article 31 de la Constitució, que reconeix la llibertat de celebrar mítings i manifestacions.

A la plaça Puixkin mateix també hi va acabar havent incidents quan unes 3.000 persones van intentar allargar l'acte i, fins i tot, van amenaçar d'acampar a la zona, segons va explicar en una televisió local el diputat de la Duma Ilià Ponomariov, que va participar en l'acte. Les forces de seguretat van detenir diverses de les cares més conegudes d'aquest moviment antigovernamental, com ara el blogaire Alexei Navalni. "Hola des del furgó policial", escrivia immediatament al seu compte de Twitter.

Més mobilitzacions dissabte

També va acabar a comissaria Serguei Udaltsov, el conegut líder d'un moviment anticapitalista rus. "No reconeixem com a legítims els comicis presidencials. Es van utilitzar tecnologies brutes de manipulació electoral", va assegurar moments abans de la seva detenció. "Reforçarem la campanya de desobediència civil amb protestes multitudinàries, però pacífiques", va afegir. De fet, el moviment amb el nom de Per unes eleccions netes ja va convocar abans de les presidencials una gran concentració per a aquest dissabte que ve contra Vladímir Putin.

Els nombrosos efectius de seguretat que les autoritats havien enviat per a l'ocasió van emmanillar també una desena d'activistes radicals que van protagonitzar diversos incidents després de la manifestació.

Tot això passava mentre, paral·lelament, al voltant d'uns 15.000 simpatitzants de Putin, segons la policia, van celebrar la victòria del seu líder amb concerts a la plaça del Manége, al costat de la història plaça Roja de Moscou.

A Sant Petersburg, la segona ciutat més gran del país, uns 70 opositors, incloent-hi un parell de diputats locals, van ser detinguts quan intentaven accedir al Parlament regional per denunciar les irregularitats a les eleccions.

Els participants en les protestes van demanar la repetició dels comicis legislatius del desembre passat i ara també de les eleccions presidencials que Putin va guanyar, segons els resultats oficials, sense necessitat d'arribar a una segona volta amb el 63,6% dels vots.

Els observadors hi veuen biaix

El grup d'observadors internacionals enviat per l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va concloure que si bé tots els candidats havien pogut fer campanya lliurement, s'havien registrat "problemes greus de base". "La qüestió és que en unes eleccions el resultat és incert -va assegurar ahir el coordinador de la missió d'observadors, Tonino Picula-, però aquest no és el cas a Rússia, on no hi ha hagut competició real i l'abús dels mitjans governamentals ha assegurat que no hi hagués mai cap dubte de qui seria el guanyador". Segons l'OSCE, en un terç dels col·legis electorals es van detectar irregularitats durant el recompte de vots.

Entre el Partit Comunista i el candidat independent Mikhaïl Prókhorov, els tribunals russos rebran més de 6.500 denúncies de casos de frau que se sumaran als milers d'incidències registrades als comicis del desembre. Pel que fa a l'organització Golos, considerada un ens independent que defensa la transparència electoral a Rússia, ha denunciat 3.000 irregularitats més.

Tant la Unió Europea com els Estats Units van demanar ahir a Rússia que dugui a terme una investigació profunda de les irregularitats denunciades i determini si tenen solidesa o no.

stats